Eyfel Kulesi Hakkında Kısa Bilgi

Eyfel Kulesi 

Eyfel Kulesi ne zaman ve neden yapıldı? Eyfel Kulesi kaç metre? Eyfel Kulesi'nin hikayesi nedir? Eyfel Kulesi hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik. 

Eyfel Kulesi nerede?


Fransa'nın başkenti Paris'in simge yapısı konumunda olan Eyfel Kulesi, dünyada en çok turist çeken mekanlardan biridir. İsmini, inşasını gerçekleştiren mimar "Gustave Eiffel"in kendi adı ile kurduğu firmadan almaktadır. 

Eyfel Kulesi ne zaman ve neden yapıldı? 


Fransız İhtilali'nin 100. yıl dönümü nedeniyle Paris'te 1889 yılında uluslararası bir fuar (Expo 1889 Paris) düzenlenmesi planlanıyordu. Fransız hükümeti ise dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek ziyaretçileri etkilemek için Eyfel Kulesi'ni inşa etmeye karar verdi. Kulenin inşasına 1887 yılında başlandı. Yaklaşık iki yıl süren çalışmalar, 1889 yılında tamamlandı. Kule, aynı yıl düzenlenen fuarın giriş kapısı olarak kullanılmıştır. 

Eyfel Kulesi'nin mimarı Gustave Eiffel değil, Maurice Koechlin'in siparişi üzerine tasarımı yapan Stephen Sauvestre'dir. 

Kulenin toplam masrafı 7.739.401 frank tutmuştur. İnşasında yaklaşık üç bin kişi çalışmış ve herhangi bir ölümcül kaza yaşanmamıştır. Yaklaşık 18 bini aşkın demir parçanın bir araya getirilmesi sonucunda böylesi bir eser ortaya çıkmıştır. 

Eyfel Kulesi kaç metre yüksekliktedir?

Eyfel Kulesi

İlerleyen süreçte üzerine takılan antenlerle beraber yükseliği 327 metreye çıkmıştır. Yapıldığı dönem itibarıyla dünyanın en yüksek yapısı olan Eyfel Kulesi, bu unvanını 1930 yılında New York'taki Chrysler Binası tamamlanana kadar korudu. 

Kulenin ağırlığı yaklaşık 7 bin tondur. Kulede 1792 adet basamak vardır. Ziyaretçilere açık olan en fazla yükseklik 276 metredir. Yukarıya çıkışlar üç asansörle sağlanmaktadır. Kulenin birinci ve ikinci katlarında restoranlar bulunmaktadır. Kule, her yedi yılda bir tamirat görmektedir. Bu çalışmalar yaklaşık on beş ay sürmektedir. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı