Sevr Antlaşması İmzalandı mı?


Sevr Antlaşması imzalandı mı? Sevr Antlaşması'nın altında Sultan Vahdettin'in imzası var mıydı?

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, Mehtap TV'de yayınlanan 'Tarih Aynası' programında bu soruların cevabını veriyor. İşte Armağan'ın açıklamaları:

Vahdettin bunu imzalamadı. Aslında Sevr'i kimse imzalamadı. Hiçbir devlet, başta onun imzalanması için gayret gösteren İngiltere dahi kendi parlamentosunda Sevr'i onaylamadı. İtilaf devletleri, nedense Sevr'i biz imzaladıktan sonra bu konuda yeni bir adım atmadılar. Çünkü, hangi parlamenterin önüne götürdülerse, 'Bu proje işlemez. Türklerin bu kadar çoğunlukta olduğu topraklarda şurası Ermenilerin, şurası Fransızların, şurası İtalyanların diye böldüğünüz zaman bundan bir sonuç elde edemezsiniz" cevabını almışlardır. 

İngiliz Parlamentosu'nda Ramsay MacDonald isimli bir parlamenter elinde Sevr'i sallayarak, "Bu insanlık kibrinin anıtı ve aptallığın daniskasıdır" demiştir. Sevr'i Yunanlılar imzalamıştır, çünkü en çok onların işine geliyordu. 

Sevr'i Vahdettin imzalayamazdı, çünkü parlamento açık değildi. İlk önce parlamentoda onaylanması lazımdı. Parlamentodan onayı aldıktan sonra Vahdettin'in masasına gelir. Prosedür böyledir. Parlamentodan geçmediği için Vahdettin'in de masasına gelmedi. Hiçbir zaman Vahdettin bunu imzalamadı.

Nutuk'un sonunda Atatürk, "Sevr Antlaşması" demez, "Sevr Projesi" der. Çünkü Sevr, proje olarak kalmıştır. Antlaşma olması için onaylanma aşamalarını tamamlaması gerekiyordu. Tamamlanmadan o sadece bir proje olarak kalır ve Sevr, bir tasarı olarak kalmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı