Isaac Newton Kısaca Hayatı

Isaac Newton

Isaac Newton kimdir? Isaac Newton'un matematiğe katkıları nelerdir? Isaac Newton'un buluşları nelerdir? İşte Isaac Newton'un kısaca hayatı, çalışmaları ve buluşları..

Isaac Newton hayatı 

Isaac Newton, 1642 yılında İngiltere'de doğdu. Öğrenimine King's School'da başladı. Buradan mezun olduktan sonra 1661 yılında Trinity College'e girdi.

Fiziğin modern bir disiplin olarak temellerini atmıştır. Binom teoremini formüle etmiş, diferansiyel ve integral hesabını bulmuştur. Sonsuz büyük sayıların matematiği ile uğraşmış ve ağırlık kuvveti hakkında çalışmalarda bulunmuştur. [1]

1672 yılında Royal Society üyeliğine seçilmiş ve 1685 yılında genel çekim yasasını tam olarak formüle etmiştir.  Büyük eseri Philosophiae Naturalis Principia Mathematica 1686 - 1687 yıllarında üç cilt olarak yayınlanmıştır. Kuvvet birimi SI sisteminde Newton ( bir kilogramlık bir kütleyi saniyede bir metre ivmelendirecek kuvvet) olarak kabul edilmiştir. [1]

Newton, doğadaki her olayın matematik prensipleri içinde evrensel kanunlarla açıklanabileceğini ileri sürmüş ve böylece pozitif bilimin öncülerinden biri olmuştur. [2] Newton, 1727 yılında hayatını kaybetti.

Kaynakça

[1] Milliyet Genel Kültür Ansiklopedisi, s.386, 1989
[2] Olcay Kılıç, Milliyet gazetesi, 11.10.1990, s.11

(Not: "Isaac Newton hayatı" başlıklı yazımızda ünlü bilim insanı Newton'un hayatına, çalışmalarına ve buluşlarına dair bilinmesi gerekenlere yer verdik. Bu içeriğimiz hakkında olumlu ve olumsuz düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.)

Yorumlar

  1. güzel hazırlayanın emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Evet bence de çok kısa

      Sil
    2. e zaten kısa olması gerekiyo özet nede olsa

      Sil
  3. emeğinize sağlık çok iyi olmuş

    YanıtlaSil
  4. çok tesekürler proje ödevimi buradan yaptım

    YanıtlaSil
  5. Thenk you abbe heyran emeğine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı