Yusuf Akçura'nın kısaca hayatı ve eserleri

Yusuf Akçura

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından olan Yusuf Akçura kimdir? Yusuf Akçura'nın eserleri nelerdir? Yusuf Akçura'nın hayatına ve eserlerine dair kısaca bilgi. 

Yusuf Akçura hayatı kısaca 

1876 yılında Rusya'nın Ulyanovsk kentinde dünyaya gelen Yusuf Akçura, Kuleli Askeri Lisesi ve Harp Okulu'nda eğitim gördü. İsmail Gaspıralı'dan etkilenen Akçura'nın ilk yazısı "Malumat" adlı dergide yayımlandı. Fransa'ya gitti ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Eğitimini tamamladıktan sonra Kazan'a gitti. Burada "Kazan Muhbiri" isimli bir gazete çıkardı. İkinci Meşrutiyet'in ilanının ardından da İstanbul'a döndü. 

Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya geçen Akçura, 1923 yılında milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Türk Tarih Kurumu'nun kurucuları arasında yer aldı. 1935 yılında hayata gözlerini yumdu.

Yusuf Akçura hayatı (Uzun)

Yusuf Akçura, 1876 yılında Moskova'nın doğunda yer alan Ulyanovsk kentinde dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta babasını kaybeden Akçura, annesi ile beraber İstanbul'a yerleşti. Kuleli Askeri Lisesi'ni bitirdikten sonra Harp Okulu'na kaydoldu. 

Yusuf Akçura'nın görüşlerinin oluşmasında etkilendiği kişi İsmail Gaspıralı'dır. İsmail Gaspıralı, Çarlık Rusya'daki Türklerin birleşmesi idealini benimsemişti ve bu fikir Yusuf Akçura'yı etkilemişti. 

İlk makalesini "Malumat" dergisinde Şehabettin Hazret adı ile yazdı. Harp Okulu'nda öğrenimini sürdürürken Türkçülük hareketine katılması nedeniyle 45 gün hapse mahkum edildi. Erkan-ı Harbiye sınıfına ayrıldıktan birkaç ay sonra ise askerlikten ihraç edilerek Fizan'a sürgün edildi. Sürgün cezası sırasında arkadaşı Ahmet Ferit Bey ile birlikte kaçarak Fransa'ya gitti. 

Paris'te öğrenimine devam eden Akçura, 1903 yılında "Osmanlı Devleti Kurumlarının Tarihi Üstüne Bir Deneme" adlı tezi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 

1903 yılında Kazan'a gitti. Burada hem öğretmenlik yaptı hem de çeşitli gazetelerde yazılar yazdı. "Kazan Muhbiri" isminde bir gazete çıkardı. Rusya Müslümanları İttifakı'nın kurucuları arasında yer aldı. İkinci Meşrutiyet'in ilan edilmesinin ardından İstanbul'a gitti. 

Türk Derneği'nin ve Türk Ocağı'nın kuruluşunda yer aldı. Rusya'da esir düşen Türkleri kurtarmak için Kızılay temsilcisi olarak Rusya'ya gitti. Daha sonra Milli Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya geçti. 1923 yılında İstanbul Milletvekili olarak seçildi. 1931 yılında Türk Tarih Kurumu'nun kuruluşunda yer aldı ve kurumun başında görev yaptı. 1935 yılında İstanbul'da vefat etti. 

Yusuf Akçura'nın eserleri

  • Üç Tarz-ı Siyaset (Akçura'nın en bilinen eseridir. Bu eserde Türkçülük, Osmanlıcılık ve İslamcılık fikir akımları kıyaslanarak incelenmiştir.)
  • Mevkufiyet Hatıraları
  • Osmanlı Devletinin Dağılma Devri
  • 3 Haziran Vak’a-i Müessifesi
  • Muasır Avrupa’da Siyasi ve İçtimai Fikirler ve Fikir Cereyanları
  • Zamanımız Avrupa Siyasi Tarihi 
  • Türk Devriminin Programı
  • Türkçülük: "Türkçülüğün tarihi gelişimi"
  • Siyaset ve İktisat
  • Türkçülüğün Tarihi
  • Sark Meselesine Dair
  • Muasır Avrupa'da Siyasi ve İctimai Fikirler ve Fikri Cereyanlar
  • Suriye ve Filistin Mektupları
("Yusuf Akçura hayatı kısaca" başlıklı yazı, 15 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı