Amerikan Bağımsızlık Savaşı



13 Amerikan Kolonisi, İngiltere ile Fransa arasında yapılan Yedi Yıl Savaşları'nın ardından imzalanan Paris Barış Antlaşması ile İngiltere'ye bırakılmıştı. Böylece Fransa Kuzey Amerika'daki tüm topraklarını kaybetmiş oluyordu. 

Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın patlak vermesinin en önemli nedenlerinden biri İngiltere'nin Amerikan kolonilerine uyguladığı keyfi vergilendirme politikasıdır. İngiltere, Yedi Yıl Savaşları'nın maliyetini kolonilerine ödetmek istedi. 1765 yılında koloniler için "Damga Pulu Kanunu" çıkarıldı, ancak gelen tepkiler üzerine 1766'da kaldırıldı. Daha sonra Maliye Bakanı Charles Townshend, "Townshend Kanunu" olarak bilinen kanun ile kolonilere yeni bir vergi yükledi. Buna göre kolonilerin ithal ettiği çay, kağıt ve cam için yeni vergiler konuldu. Bu durum tepkilere sebep olunca kağıt ve cam üzerindeki vergiler kaldırılmış, ancak çay üzerindeki vergiler devam etmekteydi.

Boston Çay Partisi

Tüm bu yaşananların ardından tarihe "Boston Çay Partisi" olarak geçen, İngiltere'den gelen çayların Boston Limanı'nda denize dökülmesi eylemi gerçekleştirildi. İngiltere'nin buna cevabı Boston Limanı'nı kapatmak oldu.

1775 yılında Bağımsızlık Savaşı başladı. Fransa, Yedi Yıl Savaşları'nın yenilgisini unutmayarak İngiltere'ye karşı kolonilere destek çıktı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında kolonilerde yaşayan halka yardım eden Avrupa krallığı Fransa olmuştur. Fakat Fransa bu yardım sırasında ekonomik olarak oldukça yıprandı ve bu ekonomik yıpranma 1789 Fransız Devrimi'nin en önemli sebeplerinden biri oldu. 

Amerika 4 Temmuz 1776 tarihinde resmi olarak bağımsızlığı ilan etti. İngiltere 1782 yılında Amerika'nın bağımsızlığını tanıdı. 1776 yılında Haklar Beyannamesi, 1787'de anayasa ilan edilmiştir. 

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN KURULUŞU 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı