İspanya Veraset Savaşları


İspanya Veraset Savaşları'nın çıkış sebebi İspanya Kralı İkinci Charles'ın mirasının paylaşılması ile ilgilidir. İkinci Charles'ın iki kız kardeşinden biri Fransa Kralı ile diğeri ise Habsburg İmparatoru ile evliydi ve bunlar miras üzerinde hak sahibi olmuşlardı. İkinci Charles'ın hazırladığı mirasa göre İspanya toprakları parçalanmadan 14. Louis'in torununa kalacak. Eğer 14. Louis bu şartı kabul etmezse Habsburg İmparatoru'nun oğlu İspanya tahtına sahip olacaktı. 14. Louis'in bu mirası kabul etmesiyle büyük bir savaş patlak verdi.

Fransa, bu mirasın ardından büyük bir güç kazanacaktı. Sadece İspanya topraklarında değil İtalya, Hollanda, Amerika ve Afrika'da egemenliğini yayma fırsatını elde ediyordu. Bu da Avrupa'daki güç dengesini fazlasıyla tehdit ediyordu. Bunun üzerine İngiltere güç dengesi politikası doğrultusunda Kutsal Roma İmparatorluğu, Hollanda, Portekiz, Brandenburg ve Savua dükalıklarından meydana gelen bir ittifak kurdu. 

Utrecht Barış Antlaşması

İspanya Veraset Savaşları sonucunda Fransa yenildi ve 1713 yılında Utrecht Barış Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla İspanya toprakları paylaştırıldı. İngiltere Cebelitarık, Minorka adasını ve iki Amerikan kolonisini aldı. İngiltere, Amerika'ya Afrikalı köleleri taşıma ayrılacağını elde etti. 

14. Louis'in torunu İspanya tahtına oturdu. Brandenburg ve Savua dükalıkları krallık oldu. İsimleri ise Piyemonte ve Prusya olmuştur. Bu iki devlet İtalyan ve Alman siyasal birliğini sağlayacaklardır. 

Sonuç olarak Westphalia Barış Antlaşmaları'nın ardından Avrupa'da başat güç olarak beliren Fransa, Utrecht Barışı ile bu gücünü oldukça zayıflatmıştır. Ayrıca Avrupa'da tek hakim güç olma politikasının yürütülemeyecek bir politika olduğu da ortaya çıkmıştır. Bu durum Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu'nun yenilgisiyle sonuçlanan Otuz Yıl Savaşları'nda ve İspanya Veraset Savaşları'nda açık bir şekilde görülmüştür. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı