Sykes-Picot Antlaşması Nedir? Kısaca Maddeleri ve Önemi


Sykes-Picot Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'daki topraklarının İngiltere ve Fransa arasında paylaşımını içeren gizli bir antlaşmadır. 

İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı Devleti'nin Ortadoğu'daki toprakları üzerinde çeşitli emelleri vardı. Bu iki devlet 21 Ekim 1915'te Londra'da bir toplantı yaptı. Bu toplantıya İngiltere adına Sir Mark Sykes, Fransa adına ise François Georges-Picot katıldı. 3 Ocak 1916'da bir anlaşmaya varıldı, ancak İngiltere bu anlaşmanın taslak olduğunu ve Rusya'nın imzalamasıyla kesinleşeceğini bildirdi. Bunun üzerine anlaşma Rusya'ya bildirildi. Rusya'nın Kuzeydoğu Anadolu'daki toprak talebi şartı kabul edilince anlaşma son şeklini aldı. 

Sykes-Picot Antlaşması, 16 Mayıs 1916 tarihinde imzalandı. Bu antlaşmaya göre;

  • Suriye, Lübnan, Adana ve Musul Fransa'ya verilecektir.
  • Irak, Ürdün ve Filistin'in kuzeyi İngiltere'ye verilecektir. 
  • Filistin'de uluslararası yönetim kurulacaktır. 
  • Fransa ve İngiltere'nin koruyuculuğu altında büyük bir Arap Krallığı kurulacaktır. 
  • Trabzon'na kadar Doğu Karadeniz kıyıları, Erzurum, Bitlis ve Van Rusya'ya verilecektir. (Petrograd Protokolü ile kararlaştırılmıştır.)
1916 yılında gizli bir şekilde imzalanan Sykes-Picot Antlaşması'nın gizliliği çok uzun sürmeyecekti. 1917 yılında Rusya'daki Bolşevik Devrim'in ardından yeni kurulan yönetim, bu antlaşmadan vazgeçti ve 1918 yılında gizli olan maddelerini tüm dünya kamuoyuna duyurdu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı