Neşet Ertaş Hayatı Kısaca

Neşet Ertaş
"Bozkırın Tezenesi" lakabıyla bilinen usta müzisyen Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. Babası Abdallık geleneğinin önemli temsilcilerinden Muharrem Ertaş, annesi ise Döne Ertaş'tır. 

Küçük yaşlarda bağlama ve keman çalmayı öğrendi. Babasıyla birlikte düğünlere giderek hem çaldı hem söyledi. Bu sebeple düzenli bir eğitim alamayan Neşet Ertaş, ağabeyi Necati Ertaş sayesinde okuma yazma öğrendi.

1957 yılında İstanbul'a gelerek "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" ismindeki ilk plağını çıkardı. Bir süre İstanbul'da çalıştıktan sonra Ankara'ya yerleşti ve çalışmalarına burada devam etti. Bu dönemde Leyla Hanım'la hayatını birleştirdi ve bu evliliğinden iki kız, bir erkek çocuğu dünyaya geldi. 

1978 yılında parmakları felç olunca tedavi görmek için Almanya'ya gitti. Uzun bir süre Almanya'da kaldıktan sonra 2000 yılında Türkiye'ye geldi. İstanbul'da verdiği konserle birlikte tekrardan sahnelere döndü. 

UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak ilan edildi. 2006 yılında ise TBMM tarafından "Üstün Hizmet Ödülü"ne layık görüldü.[1]

Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde vefat etti. 


NEŞET ERTAŞ'IN BAZI ESERLERİ

Zülüf Dökülmüş Yüze
Mühür Gözlüm
Gönül Dağı
Gönül Yarası
Zahidem
Çiçekdağı
Seher Vakti
Kendim Ettim Kendim Buldum
Cahildim Dünyanın Rengine Kandım


KAYNAKÇA

[1] TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Sahipleri, TBMM, (Erişim Tarihi: 26.02.2019)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı