Leonardo da Vinci hayatı, eserleri, çalışmaları kısaca


Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci kimdir, neyi buldu? Leonardo da Vinci neden bu kadar ünlü? Hangi dönem sanatçısıdır? Lenardo da Vinci'nin eserleri nelerdir? İşe Leonardo da Vinci hakkında kısa bilgi.

Leonardo da Vinci hayatı kısaca

Leonardo da Vinci, 1452 yılında Floransa Cumhuriyeti'nde Arno nehrinin aşağında yer alan Vinci kasabasında dünyaya geldi. Matematik ve geometri alanlarında iyi bir eğitim aldı. 1466 yılında babasıyla birlikte hümanist düşünce ve kültürünün merkezi olan Floransa'ya taşındı. Leonerdo'nun resim yeteneğini fark eden dönemin ünlü ressam ve heykeltıraşı Andrea del Verrocchio, onu yanına çırak olarak aldı. Yaklaşık yedi yıl boyunca çeşitli eğitimler alarak sanatsal becerilerini geliştirdi. 

1482 yılında Milan Dükü Ludovico Sforza'nın hizmetine girdi. 1499 yılına kadar Sforza'nın hizmetinde bulunan Leonarda da Vinci, çeşitli mimari yapılar üzerine çalışmalarda bulundu. Sforza'nın devrilmesi üzerine Milano'dan ayrıldı. Venedik'te şehrin deniz saldırılarından korunması için yöntemler geliştirdi. 1503 yılında dünyaca ünlü sanat eseri Mona Lisa tablosu için çalışmalara başladı. Uzun yıllar boyunca tablo üzerindeki çalışmalarını sürdürdü ve yanından hiç ayırmadı.

Üç yıl boyunca Roma'da kaldı ve Papa için geliştirilen bazı projelerde çalıştı. 1516 yılında Fransa'ya giderek baş mimar, baş mühendis ve baş ressam olarak görev yaptı. 2 Mayıs 1519 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Leonardo da Vinci hangi dönem sanatçısıdır?

Leonardo da Vinci, Rönesans döneminin önde gelen sanatçılarından birisidir. "Yeniden Doğuş" anlamına gelen Rönesans, 15-16. yüzyılda İtalya'da bilim, sanat ve kültür alanında önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemi ifade etmektedir.

Leonardo da Vinci hangi eseriyle ünlü oldu?

Leonardo da Vinci, özellikle Mona Lisa adlı eseriyle ünlüdür. Sanat tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı