Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? İşte detaylar!


İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren anlatmak ve anlaşmak insanların temel ihtiyaçlarından biri olmaya devam etmiştir. Yazıyla birlikte sözcükleri sayfalara döktüğümüzü ve bu temel iletişim ihtiyacımızı mürekkeple gidermeye çalıştığımızı görmekteyiz. 

Efsanevi İskenderiye Kütüphanesi’ni elbet duymuşsunuzdur. Tarihte yakılan en büyük kütüphane olarak anılır ve içerisindeki kitapların yakılmasıyla servet niteliğindeki kitaplar yok olmuş, yüzlerce yıllık tarihsel, kültürel, dini ve toplumsal bilgiler eriyip gitmiştir. Sonuç olarak ise anlatılanların yok olması sebebiyle; geriye baktığımızda yetkin olamadığımız, anlamlandıramadığımız, anlamadığımız parçalar görüyoruz tarihte.

Anlamanın en sağlam ve güvenilir yolu okumaktır. Bu bazen bir insanı anlamak, bazense kapitalizmi veya fay hatlarını anlamak olabilir. Her ne olursa olsun bu yolun nerden geçtiği bariz bir şekilde ortadadır: kitaplar.

Kitap okumanın; çevrenizi, etrafınızdaki insanları ve durumları daha iyi anlamanızı, daha yetkin bir muhakeme yeteneğine sahip olmanızı, yeni ufuklar ve daha pek çok şey kazanmanızı sağladığı ortada. Sıkıcı sıfatının ardına gizlenmiş bu hazineyi elde edebilmeniz ve keyfini sürebilmeniz için sizlere birbirinden değerli tavsiyelerde bulunacağız.

1. Kitabı kapağına göre yargılayın

Bir parça şaşırmış olabilirsiniz, hak veriyoruz. Genelde herkesin duyduğu ‘kitabı kapağına göre yargılamayın’ sözüne tam anlamıyla karşı çıkıyor gibi gözükebilir fakat özel durumlar için özel çözümler sunmak zorundayız. Okumaya yeni başlayacak birisi için kitabın her yönden ilgi çekici olması büyük önem arz ediyor, dolayısıyla evet. Kapağı, cildi, yani içeriğinin yanı sıra tüm yönleriyle sizi kendisine çekecek bir kitap seçin. Belki siz de gizli bir ciltli kitap tutkunu veya resimli kapak bağımlısısınızdır, kim bilir?

2. Sayfa sayısını az tutmakta fayda var

Evet, okuyacağınız ilk kitaplar için kalın romanlar seçmek sizi hedefinizden saptırabilir ve hatta yıldırabilir. Kısa bir zaman dilimi içerisinde okuyup bitirebileceğiniz, ince, 100 sayfa civarı kısa hikayeler seçebilirsiniz. Örneğin, Harry Potter serisi her ne kadar çok eğlenceli ve okuması zevkli olsa da okuma süresinin geniş bir zamana yayılması bir süre sonra sizi bezdirebilir.

3. İlgi duyduğunuz türleri seçin

Her insanın ilgisini çeken, hoşuna giden şeyler o kişinin kendisine özgüdür. Bu sebeple insanların size tavsiye ettiği, ilk sıralara giren popüler kitapları gözü kapalı almayın. Unutmayın, çok okunmuş olması sizin de onu seveceğinizi garantilemez. Sevdiğiniz işi yaparken daha az yorulduğunuz gibi sevdiğiniz türde şeyler okurken de sıkılmaz, aksine çok keyif alabilirsiniz. Dipnot, Sefiller veya Savaş ve Barış gibi yüzlerce sayfalık klasikleri hoşunuza gideceğine emin olsanız dahi başlangıçta tercih etmemenizi öneriyoruz, bir önceki maddeyi unutmayın.

4. Mütevazi bir günlük okuma alt sınırı belirleyin

Fiziksel olarak beğendiğiniz, az sayfalı ve ilginizi çeken bir kitap seçtiniz. Büyük ihtimalle okumaya başladığınızda onu çok sevecek ve elinizden düşüremeyeceksiniz. Fakat bir ihtimal, o kitabın bitmesiyle okuma serüveniniz de bitecek. Bu riski ortadan kaldırmak için günlük bir okuma sınırı belirlemek işinizi kolaylaştıracaktır. Günlük 10 sayfa gibi düşük sayılar belirlemekten de çekinmeyin, unutmayın ki her gün 10 sayfa okuyarak her 10 günde bir kitap bitirmek, 1 günde 1 kitap bitirip devamını getirmemekten daha akıllıca olacaktır.

5. Kitaplarınız da sizinle birlikte seyahat etsin

Nereye gidecek olursanız olun ister okula ister şehir dışına, yanınızda bir kitap bulundurmanız size kitap okumanız için ekstra bir alternatif sunacaktır. Ayrıca kitabı yanı başınızda tutarak raflarda tozlanmasını engellemiş, vaktinizi verimli geçirmenin yeni bir yolunu bulmuş olabilirsiniz.

6. E-kitap edinin

Teknoloji çağında yaşadığımızı göz ardı edemeyiz, öyleyse neden kendimizi fiziksel kitaplarla şartlayalım ki? Elimizdeki telefonlara istediğimiz kitabı indirebilir ve istediğimiz yerde istediğimiz zaman okuyabiliriz. Ekstra olarak, birtakım kitapları elektronik ortamda ücretsiz indirebiliyor olmanız sizi motive edecek bir etken olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı