Can Yücel'in Hayatı ve Edebi Kişiliği


Türkiye'nin önemli şairlerinden biri olan Can Yücel, 21 Ağustos 1926'da İstanbul'da doğdu. Babası eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel idi. 
Can Yücel

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Latince-Yunanca okudu. Daha sonra öğrenimine İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde devam etti. Burada bir süre BBC'nin Türkçe bölümünde çalıştı.

Can Yücel, askerliğini Kore Savaşı'nda çevirmen olarak yaptı. 1958'de Türkiye'ye döndü; Marmaris'e yerleşti. Burada bir süre turist rehberi olarak çalıştı. Bu sırada çeşitli edebiyat dergilerinde yavaş yavaş ismi anılıyordu. Bu dergilerden bazıları şunlardı: Yenilikler, Beraber, Seçilmiş Hikayeler, Sosyal Adalet...

1966 yılında İstanbul'a geldi; burada çevirmen olarak yaşamını sürdürdü. Bu tarihten sonra siyasi konulara eğildi. 12 Mart 1971 Darbesi sırasında yaptığı bazı çeviriler gerekçe gösterilerek 15 yıl hapse mahkum edildi. 1974 yılında çıkarılan genel afla özgürlüğüne kavuştu. Hapisten çıktıktan sonra yayımladığı ilk kitap 'Bir Siyasinin Şiirleri' adlı kitabı oldu. Bunun ardından 1976'de 'Ölüm ve Oğlum' kitabını yayımladı.

18 Nisan 1999 genel seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin İzmir milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi hayata gözlerini yumdu.

CAN YÜCEL'İN EDEBİ KİŞİLİĞİ

Can Yücel'in şiirlerinde doğal bir söyleyiş vardır. Şiirlerinde argo ve müstechen sözlerle sıkça karşılaşılır. Halkın dilinde ve yalın yazmanın önemli olduğuna inanıyordu.

CAN YÜCEL'İN ŞİİR KİTAPLARI

Yazma
Sevgi Duvarı
Bir Siyasinin Şiirleri
Ölüm ve Oğlum
Şiir Alayı
Rengahenk
Gökyokuş
Beşibiryerde
Canfeda
Çok Bi Çocuk
Kısa Devre
Kuzgunun Yavrusu
Gece Vardiyası
Güle Güle Seslerin Sessizliği
Gezintiler
Maaile
Seke Seke
Alavara

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı