Azeriler Türk mü? Azerilerin Kökeni Nedir?


Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bloomberg HT'de yayınlanan 'Zaman Kaybolmaz' programında Azerbaycanlıların köklerini ve Azeri-Azerbaycanlı kelimelerindeki ayrımı açıkladı.

Moderatör Serfiraz Ergun'un, "Azerilerin geldikleri anayurt neresidir? Türkiye Türkleri ve Azeriler aynı kökten mi geliyorlar?" sorularına karşılık olarak Ortaylı şu cevabı verdi: "Evet. İkisi de Horasan üzerinden Maveraünnehir'den gelirler. Kafkasya'nın otokton halkı değiller. Tabii bunun aksine teorileri savunan arkadaşlarımız var... Ama bunlar Oğuzlar'dır. Oğuz'ların bu topraklarda görülüşü 10. asır civarı olması lazım. Tabii ki aynı kökten geliyoruz. Aynı grubu konuşuyoruz. Bugün Azerbaycan diline dil denmesi resmi bir meseledir. Azerbaycan lehçesi bizim dilimizin, medeniyetimizin gençliğidir. İçindeki Farsça'yı kullanımı bizimkinden çok daha yaygın ve oturaklı. Üstelik biz bir dil devrimi yaptık, ama onlar yapmadılar."

"AZERİ DEĞİL, AZERBAYCANLI DEMEK GEREKİR"

Ortaylı, 'Azeri' ve 'Azerbaycanlı' kelimelerinde farklılık olduğunu belirtti. Ortaylı'nın bu konudaki açıklamaları şu şekilde: " 'Azeri' lafı yanlıştır, 'Azerbaycanlı' demek gerekirÇünkü Azeri çok küçük bir etnik grubun adıdır. Biz yanlış olarak kullanıyoruz. İlk önce kızıyorlardı, artık alıştılar. Size başka bir sır daha vereyim. Azerbaycanlılara 'Türk' demenin Turancılıkla falan alakası yoktur. Çünkü 1936 Sovyet Anayasası'ndaki Stalinist tedbirlere karşı Türktü hepsi. Komünist şairler bile Türk derlerdi."


Yorumlar

  1. Her şeyden önce şu kavram kargaşasını ortadan kaldıralım. ''Azeri'', Azerbaycan, ''Azeri Türk'ü'', Azerbaycan Türk'ü, ''Azerbaycan Azeri Türkleri'' vb.leri. Bu kavramların içinde iki tanesi doğrudur. 1.Azerbaycan (Bir ülke adı, bir devlet adı, Siyasi sınırları olan coğrafi bir bölgenin adı. 2. Azerbaycan Türk'ü. (Siyasi anlamda; Dil birliği, Kültür birliği, ekonomik birliği, toprak birliği ve ülkü birliği olan Bir milletin (Ulusun) adıdır.)
    ''Azeribaycan'' diye bir ülke, bir devlet, siyasi sınırları olan bir cografi bölge yoktur. Böyle bir ülke, devlet olmadığına göre ''Azeri'' diye bir millet(ulus)da yoktur. O halde bu kavram karğaşası nedir? Bu kavram kargaşası, malumunuz, özellikle farsların (İranlıların), 1925 yılından sonra bir Türk yurdu olan Azerbaycanın ikiye bölünerek, Güneyinin üzerine oturmaları (Kuzeyini ruslar almıştır, Güneyi ruslar tarafından İrana bırakalmıştır. Ancak hem nüfus hem de toprak olarak Güney Azerbaycan bütünün dörtte üçlük bölümüdür) sonucunda, uygulanan şövenist asimilasyonun ürünü ''Azeri'' kelimesidir. Burada amaç, 35 milyon Azerbaycan Türk'ünün Milli kimliğini yok etmek, farslılaştırmaktır. Dolayısıyla Azerbaycan Türklerine ''Azeri'' yakıştırması Farsi bir politikadır. Maalesef Azerbaycan Türklerinden bir haber olan insanlarımızda bilinçsizce, Azerbaycan Türk'ü kardeşlerimize, ''Azeri'' ''Azeri Türk'ü'' diyebilmektedir. Şimdi Azerbaycan Türklerinin kökenine bir bakalım.
    Azerbaycan Türkleri Oğuz soyundan olup, Azer boyundan gelmektedir. Bu boyun adının anlamı Az (od-Ateş) er(adam-döğüşçü). Yani Ateş eri, Ateş adamı-döğüşçü anlamındadır. Farslılar arap alfabesindeki (ض) Dat'ı Zat olarak okuduklarından yani D harfini Z olarak okuduklarından Od Oz olarak okunur ve Az(Od) er Oz er kelimesine dönüştürülmüştür.. Zamanla Araplar Od-er kelimesini Az er olarak dönüştürmüştür. İranlılarda bilerek sonuna i eki ekleyerek, (''Azeri'') fars kökenli yapmaya çalışmışlardır. Güney Azerbaycan Türkleri arasında ''Azeri'' kelimesi hain anlamına gelmektedir.
    Diğer taraftan, ANAYURT MARŞInda ; ......Özbek, Türkmen, Uygur, Tatar, AZER bir boydur....denmektedir. Dikkat ederseniz ''Azeri'' değil Azer denmektedir.
    Özetle; Kuzeyi ile Güneyi ile, Karabağı ile Azerbaycan, Oğuz soyundan olan ve Azer boyundan gelen Türklerin yurdudur. Anadolu Türkleri, Irak, İran, Suriye Türkmenleri ilede Azerbaycan Türkleri kardeştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Azeribaycan'' diye bir ülke, bir devlet, siyasi sınırları olan bir cografi bölge yoktur. Böyle bir ülke, devlet olmadığına göre ''Azeri'' diye bir millet(ulus)da yoktur.Sen harda yaayirsan onda?

      Sil
    2. Yasa be Abi. Ben buradakilarin kafasina sokamadim daha bunu

      Sil
    3. Qardas bu qardasimiz (Azeribaycan)deye bir devlet yoxdur (Azeri) deye bir xalq yoxdur deyir.men onunla raziyam.O bize azeri deyilmemesini isteyir.Azerbaycanli deyilmesini isteyir.Qisacasi (Azeri)yox Azerbaycanlilar.Azeribaycan yox Azerbaycan.Sozlere diqqetle fikri ver xahis edirem.Farslarin artirdigu (i) herfi cox seyi deyisir.

      Sil
    4. Birşey sormak istiyorum siz azerbaycan türkü müsünüz yoksa azerbaycanda yaşayan türkler misiniz.azerbaycan türkü demek fransız ingilizi.alman italiani demek gibi birşey.cok komik türkçeye benzer acayip bir dil kullanıyor olmanız bir zamanlar türklerle aynı coğrafyada yaşamış olmanız sizin türk olduğunuz anlamına gelmez sizler azinliksiniz ama nerenin bilmem bulun artık kendinizi.

      Sil
  2. Gerçekten Azeriler türk mü ?
    -Azeriler kendilerine "türk'üz" diyorlar ki bunda haklılar ama dedikleri "türk" bir ırktır ırk ailesi değil ! Şöyle sizlere açıklayım fransızlar, italyanlar, portekizler, ispanyollar ve son olarak romenler Latin dil grubuna aitler daha doğrusu Romalılardan gelmeler dikkat ettiyseniz romen ve romalı kelimesi çok benziyor dolayısıyla fransızlar, italyanlar, portekizler, ispanyollar azeriler gibi cahil olsalardı kendilerine romen derlerdi nedeni de romalı ve romen kelimesiyle benzediği için...
    Yani azeriler, kazaklar, yakutlar (kuzey doğu Sibirya türkleri, yakutlulara sakha da denir), türkmenler, tatarlar, özbekler vs türk milletidirler ama asla türk (anadolu türkleri) değiller !!! Bu karışıklılığın sebebi tartışmasız atamız olan ATATÜRK'tür niye anadolu türklerine türk ismini verdi ki başka bir isim bulsaydı bu karışıklılık olmazdı.
    -Anlayacağınız bir Türk (anadolu Türk'ü) bir özbeğe ne kadar yakınsa azeriye de o kadar yakındır.
    -Türklerin (anadolu Türkleri) kültürü dünyaca tanınmış çünkü çok zengin bir kültürdür kültürlerimizin çoğunu yerli anadolu halklarından gelmedir (kürt, yünan, arap, ermeni, laz, çerkez, zaza, galat) bu kültürler de azerilerde yok yani aynı millet olmuyoruz.
    -Ve son olarak Azeriler diyorlar ki biz de Oğuz'lardan gelmeyiz tıpkı Türkler (anadolu Türkleri) gibi fakat şimdi modern zamanda Oğuz Türklüğü ölmüştür ve ATATÜRK türklüğü başlamıştır yani azeriler bizim gibi türk değiller.
    Bu açıklamama karşı çıkan veya bir şey anlamayanlar yorum atsın işlerine gelmediği için anlamadarsa yorum atmasınlar bilhassa Azeriler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azerbaycanda bir chok milletler var.Meselen TURK ,lezgi,talish,udin,avar,ingiloy ve s.Modern zamanda Azerbaycanda yashayan turklerin chox gozel atalar sozu var.Meselen;Adam gunde bir soz eshitmese qulagi kar olar,it hurer karvan kecher....

      Sil
    2. mostre polpus senin kokenin nedir bes bilmek olar? cahil sensen ezizim heddini ve yerini bil!

      Sil
    3. Mostree Polpus,senin turkluyune shubhem var.$ubhelerim de esaslidir,cunki,Turkiyede coxlu sayda ermeni ya$ayir.Sen bu lazimsiz fikirle hec zaman esl turk ola bilmezsen.Bir qeder tarix oxu,savadini artir,maariflen.Azerbaycan turkleri be Turkiye turkleri,qaqauzlar,Turkmenistan turkleri eyni boydan - OGUZ boyundan toreyibler.Ben turk olanda Turkiyedekiler osmanli idiler.Senin kimi surunenler aramaiza nifaq sala bilmez biz dostdan evvel qarda$iq.Et ve dirnaq kimi olmu$uq.Etle dirnaq arasina girenler iste tez bir zamanda iylener.

      Sil
    4. Senin turk olub olmaman ermeni kulturunu kendi kulturunuzun bir parcasi saymandan anlasildi.

      Sil
    5. mostree poplus :) komik bir isim olmak, kafa karistirma fazla!!!
      isime gelmediginden degil. turk olan türkleri birbirinden ayiriyorsun!!! senin adini takip edevek olursak yunan asilli olabilirsirn ama soyunda türklük yani senin terimince anadolu türklügü varsa sahit sende sende bizdensin!!! ki mustafa kemal atatürk biz anadalo türkü olarak kabul ediyoruz. yani anlayacagin oda anadolu türkü oldugu icin otomatikmen oguzhana bagli :) ama sen kendi yeni bir türk olarak grüyorsan ayrmicilik yampa cünkü göbekten 1,2,3... hepmiz oguzhan torunuyuz yani kards vesselam.

      Sil
    6. Arkadaşın niyetinin kötü olduğunu düşünmüyorum basit bi hata yapmış o kadar millet ve halk kelimelerinin anlam kargaşasını yaşamış o kadar

      Sil
    7. 3 yıl önce bunu yazan arkadaşın kötü bir niyeti olmayabilir sadece gözden kaçırdığı noktalar ve yanlış kelimeler kullandığı kelimeler var her şeyden önce azerbaycanlılara cahil demen saçma mantık hatalarından süregelen bir karmasa var ve durumu zorlastirmissin onlarda türk doğru ama bizim azeri dememizi her ne kadar yanlış anlasalarda boyle kullanma sebebimiz gayet acik ulkenin ismine gore halkini isimlendiriyoruz soyuna gore degil kirgizistan turku degil kirgiz deriz halk isimlendirmesi boyle zaten bu ulke isimlerinin cogu geldikleri boydan tureme bizimki degil ama burda ataturku suclaman yanlis sebebi ataturkun verdigi isim degil anadoluda birden fazla boyun birarada tek millet olarak yasamasi idi osmanlidayken bile ulkeyi o boy kurdu diye oyleydi mesela ama hala birden fazla boy vardi ayni sinirlardayiz diye boyle oldu eger ataturk bir isim verseydi nolurdu hic dusunmedin galiba ilk olarak milli kimligimize buyuk bir zarar verirdi ve bir boyun adina verse digerlerine haksizlik etmis olurdu en mantiklisi soyumuzun adini vermek idi biraz daha bilgi edinsen ve baska acilardan baksan dogru bir anlatim olabilirdi sadece dogru bildigin yanlis konulari biraz da olsa aydinlatmak istedim aradan bilmem kac sene gecsede baskalari gorur onemli degil☺

      Sil
    8. Eklemeyi unutmuşum yanlis anlasilmalari duzeltelim derken bunu atlamak olmaz ulkemizde yasayan farkli soydan insanlari karistirmamalisin cunku bunun o konuyla pek bagintisi yok sadece turkiye halkinin bir parcasi olarak nitelendirebilirsin ki ermeniler asla halkimizin bir parcasi degildir bizi zerre sevmeyen hain bir milletin bizimle isi olamaz okuyan olursa tesekkuler goruse acigim fikirlere yine de saygi duyarim

      Sil
    9. ,Artık oğuz türklüğü kalmadı Atatürk türklüğü kaldı falan filin siz oğuz türklüğünü unutmuş ola bilirsiniz ama biz Azerbaycanlılar atalarımıza sadakatlıyız oğuzlar olmasaydı Türk diye bişey olmazdı hatta ATATÜRKDe olmazdı!!
      Gidip biraz Tarih okuyun!!!

      Sil
  3. Kuzey Azerbaycanda bir chok milletler var. Yani etnik xalqlar.Meselen lezgi,talish,udin,lahic,tat, avar, turk ve s.Bunlarin hamisi Azeri yox Azerbaycanlilardir!Amma ehalinin choxu turklerdir.Ve biz turklerin gozel bir atalar sozu var.It hurer karvan kecher...

    YanıtlaSil
  4. Azericenin (dil) olarak köken irani bir dil bugun azerice dil türkçe (türkiye türkçesi) ile türkleştirlmek isteniyor siyasi bir politka azerbaycan tarihine baktığınızda tıpki türkiyedeki gibi türkce dilinin son yüz yılın ürünü olduğunu görürsünüz azerilerin Köken türkiye kürd zazalar olduğu genetik yapılarının tacık ve zaza melek taus inancına sahip kürtleri olduğunu deylem olduğunu görürünüz dediğim gibi insanların beynini rahat bir şekilde bir yere sokarak ona ait edebilirsiniz ama daha tıp ve bilgi cağında gerçek tarih kolay öğreniliyor bugun iran azerilerne baktığınızda iranların bir kürt düşmanlışı kürtlerin devlet kurma politkasının bir gün gerçekleşeceğini bildiği icin bugun güney azerbaycan olarak anılan bölgenin kürt bolgesinden cıkararak devletleşmiş bir azeri bölgesi demesi kürtlerin yoksayaması diğer taraftan azerilern irani bir halk olduğunu bunun eski kürt kavmi olmadığını ayrı bir kavim olduğunu dayatır. sonuc azerice türkçe konuşur ama azerbycanı kurucusu bir kürtür. halkınında türk olmadğını dünya tarihçileri bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. azeri kurucusu haydar aliyeve kurtmu diyorsun?

      Sil
    2. Herkes bir iddiada bulunabilir. Azeri nedir bilmiyorum. Bu bolgedeki devletlerde her kavimden insanlarin yasadigida dogru. Fakat azerbaycanli bir sahislara sen hangi milletten diye sorulursa gelen cevap dogru cevap olucaktir. Polemige gerek yok acaba neden guney azerbaycan en iyi takimi traxtur dur. Aksini iddaa eden yalanci veya provakatordur kanmayiniz. Azerbaycan ve guney azerbaycanla ilgili video yeterince internet ortaminda var.

      Sil
    3. Azeri anlami yoxdur Azerbaycan ve Azerbaycanli anlami vardir...Indiki Azerbaycan erazisinde Albanlar (udin,avar,lahic,lezgi,ingiloy) tayfalari ve oquz turkleri yerli ehali sayilir. ve sonradan bu eraziye ereb istilasi ve selcuq hakimmiyeti dovrlerinde de turk ve diger tayfalari yerlesdirilmiwdir...ve onlar da oz novbesinde bir biri ile qaynayib qarismisdir...meselen kurdemir yevlax zonasinda ereb menseli kendler coxdur, aqcabedi aqdam zonasinda ise efshar ve qarabaqli, goyce mahalinda ise qaraqoyunlu turk mensheli kendler buna subutdur. Ereblerle Babek 752 ilde Azerbaycan uqurunda doyuwurdu...Nizami azerbaycan seheri Gencede 1100 illerde yazib yaradirdi... Gəncədə məşhur alim Əbülfəzl əl-Naxçıvaninin rəhbərlik etdiyi "Dar əl kütub" de-yilən böyük bir kitabxananın olduğu da mə'lumdur. Azərbaycanın başqa şəhərləri də çiçəklənirdi. Üzərində "Azərbaycan" və "Arran" sözləri həkk olunmuş sikkələr kəsilirdi. Tarixçilər əhalisinin əksər hissəsinin kağız istehsalı ilə məşqul olduğu bir şəhər haqqında da yazırlar. Ona gore de nese bir wey yazmaq isteyende evvela arawdirin sonra nese yazmaqa caliwin...

      Sil
    4. Azerbaycanı Haydar Aliyev değil Elçibey ,Memmedemin Resulzade kurdu sen Git bu iki şahsiyyeti araştır bak gör Türklermi yoksa degillermi!Elçibey kadar kanında türk kanı akan bi insan zor bulunur!bu iki şahsiyyeti türk bloglarından araştir bulamazsanız ben size onların kim olduğunu anlatırım

      Sil
  5. Mostree polpus kimdise ya ozunu tanimir yada turkun dusmenidi.cox cahil ve bisavadcasina agzina ne geldi yazib.,o cox bedbaxt cahil dunyadan xeberi olmayan leyaqetsiz insandi

    YanıtlaSil
  6. azeriler Türk tabi. Türkiye Türkleri ile Azerbaycan Türklerinin arasındaki tek fark mezhep ve Azerbaycan Türkleri oğuz Lehçesinin daha eski halini konuşması. Yani Azeri tanımlaması Farsların caferi Türkleri asimile için uydurdukları bir tanımlama

    YanıtlaSil
  7. Azeri ele azeridi.biz turk deyiliz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azeri yox,Azerbaycanli.ozunuzden millete ad uydurmayin.azeri, azeri turku ne bilim ne,xeyir bu millet AZERBAYCANLIDIR

      Sil
    2. azeri yox, Azerbaycanli, ozunuzden millete ad uydyrmain,azeri,azeri turku,ne bilim ne.xeyr bu milletin ad Azerbaycanlidir

      Sil
    3. Azeriler de Türk kokenlerimiz aynı oğuz boyu ve atatürk boyu diye bir şey yok azeri ve türkler oğuz boyundan gelmektedir.

      Sil
  8. Azerbaycan Türkleri Öz be Öz Türktür başka şekilde düşünmekte abesle iştigaldir ve konuyu hiç bilmeyipte işkembeden sallayanlardır.Ben hiç bir açıklama yapmadan sadece şunu söyleyeyimki bu konuda tam bir otorite sahibi İlber Ortaylı hocanın bu konudaki yazılarını okusunlar ve bu platformda boş boş konuşmasınlar .çünkü bunun tersini iddia eden ya aptaldır ya hiçbirşey bilmiyordur yada Türklerin bağlarını zayıflatmak maksadıyla kafa karıştırmaya çalışan art niyetli birer provakatördür.
    Azerbaycan Türklerinin Türklüğünü tartışmak ,Anadolu coğrafyasında yaşayan bir Türkün Türklüğünü sorgulamaktan farksızdır.Yani bu kadar nettir...NOKTA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler

      Sil
    2. hüseyin Arslan,sag olun,cox dogru vurguladiniz.Savadli,elm adami kimi yana$misiniz.Azerbaycan turkleri,Turkiye turkleri,Turkmenistan turkleri,Qaqauzlar Turk ailesinin OGUZ boyuna aiddirler.Sizler ve bizlar,qani bir,dili bir qarda$iq.

      Sil
  9. azeriler türk falan değildir..kürtler ve farslar gibi arian halklarındandır...kullanılan dil yaşadığımız yer bunu kanıtlıyor..türkler herkesi türk yapar zaten.onlara göre gürcüler de çeçenler de türk zaten...bir zamanlar kürtlere de dağ türkleri demişlerdi..o yüzden inanmayın..araştırın arian halklarını öğrenirsiniz..! ayrıca türk o lmak övünülecek birşey değildir...arian halkları medeniyetin tarihin kültürün beşiğidir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oguz turkleri kafkasyaya anadoluya gelince 3 kola bolunduler anadolu turkleri(turkiyeliler) kavkas turkleri (azerbaycan turkleri) turkmenler (turkmenistan turkleri)azerbaycanda ak koyunlu kara koyunlu yarandi turkiyede osmanli yarandi azerbaycanda sonradan safevi devleti yarandi ve osmanli safevi donemi bitdikden sonra turkiye ve azerbaycan devletleri yaraniyor azerbaycan turkleri zamaninda birlesmedikleri icin kendilerine aid beylikler kurduklari icin bir tarafdan iran bir tarafdan ruslar bizi istila etdiler ve onlar bizi turk kimligimizden alikoymak icin bize azeri didiler ve senin gibi cahillerde sadece kendilerini turk sanmaya basladi olay bu kadar basit luften daha fazla kendini rezil etme

      Sil
    2. azerbaycan turklerindede senin gibi dusunenler var mesela bizde bazilari sadece azerbaycan turklerini gercek turk saniyorlar anadolu turklerine rumlasmis araplasmis diyorlar iste sende onu soyluyenlerle ayni zihniyetdesiniz biriniz sadece turkiyenin gercek turk oldugunu birinizse sade azerbaycanin gercek turk oldugunu saniyorsunuz hepinize tavsiyem birazcik kitap okuyun ve bileceksinizki anadolu turkleri kavkas turkleri turkmen turkleri hepsi oguz turkleridir

      Sil
    3. Azari sözünün açılışı az- ari olub Azerbaycanlı arilər olub farsların YALANÇI və UYDURMA propaqandasıdır. Ari məsələsini tarihdə ilk ingilizler Hindistanda halkın onlara karşı ayaklandığı vakit uydurdu , və bu nəzəriyəni farslara sıradı. Farslar da kəndlərini ari gördükləri için bizi də bu işə katdılar. Azerbaycanda başqa halklar var ama çoğu öz və öz Türkdür . Sakın oyunlara düşməyin

      Sil
    4. Azerbaycana ilk türk akınları M.Ö 8 ci 3 ci esrlerde skitler, sakalar, massagetler, alanlar, sarmatlar , .v.b .
      Sonralar buraya hazarlar , qıpçaqlar , oğuzlar, tatarlar , Gəlib. Indi bu halka kimse Azari , azeri , ne bilim arian felan diyorsa Vicdanını kontrol etsin.

      Sil
    5. Yanlış olan bir şey var.Biz türklüyü Türkiyə türklerinden öyrenmedik.Biz zaten Türkdük.Ve Türklüyümüzü korumak jçin Anadolu tüklerknden daha çok mücadele etdik.Anadolu türkleri Osmsnlı adı altında arab kültürünü dünyaya yayarken.Biz türklüyümüzü korumak içjn 2 asra yakın bir süre arab işqalçileri ile savaştıq.Ve tarihte ilk Türk cumhuriyetini kurmuşuz(1918).Anayasasında milleyyet Türk.resmi devlet dili:Türk dili geçer.

      Sil
    6. Kayseriden bir Türk14 Ağustos 2016 01:44

      Aydan selimbeyli haklıdır... Azerbaycan halkı Anadolu türklerinden daha türktür ve Osmanlı hakkındaki görüşüne de imzamı atarım. Bu iş hissiyattan geçer eğer sen Türk olmanın şanına ve şerefine erememişsen ben hiçim de gez daha iyi... ya da git kendini uyduruk bir millete yama. Tanrı türkü korusun ve yüceltsin...

      Sil
    7. ali jaffarov,Aydan Selimbeyli,Unknown,Kayseriden bir Türk dogru-duzgun yazdiginiz ucun sizlere halal olsun.

      Sil
    8. Destuur Sen ne dersin be Adam Turk olmak ovunecek şeydir Allahim Türkü korusun

      Sil
  10. biz azerbaycanliq,azerbaycan turku.oguz boylarindaniq.

    YanıtlaSil
  11. Biz azerbaycanlı kardeşlerimizi çok seviyoruz. Keşke elimizde olsa da birbirimize daha çok destek çıksak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sizlerden razi olsun bizde sizleri cox seviyoruz.Hepimize Allah komek olsun.Allah Turku qorusun.

      Sil
  12. Azerbeycan turkturtur ilber hoca dogru soylemiş sacmalamayi birakin

    YanıtlaSil
  13. bizi bölen isim takan ruslardır!

    YanıtlaSil
  14. Azeriler de Türk kokenlerimiz aynı oğuz boyundan geliyoruz atatürk boyu diye bir şey yok azeri ve türkler oğuz boyundan gelmektedir ve azerbeycan ile türkiye arasın da çok güzel dostluk vardır çünkü azerbeycan kardeş ülke ve karabağ savaşı sayesinde de türkiye azeri ilişkisi kenetlendi azeriler de Türk azeri türkü onlar biz türkiye türküyüz yani azerbeycan ve türkiye aynı kokendir bu arada azerbeycanin 3. başkanı haydar aliyev kürt falan değil böyle bi sacmalik olamaz azeri idi haydar aliyev bi de azerbeycan ve türkiye arasın da ermenistan topragi olmasa büyük ihtimal türkiye ve azerbeycan ilişkilerini guclendirmek için birlesirdi çünkü azerbeycanin zengin yer altı kaynakları var tabi tek seveb bu değil işin ozu kim ne derse desin onlar da Türk aynı milletteniz .

    YanıtlaSil
  15. Turkun turkden baska dosdu yoktur.bunu unutmayalim.herseyden once TURKIYE nasil bi millet(ulus)se,AZERBAYCAN DA oyle millet(ulus)dur.sozmu yanlis anlamayin iki devletinde kokeni aynidi.ikiside TURKDUR.TURKIYE ye tur turku denilmediyi gibi.AZERBAYCANA da azeri turku denilemez.ben sahsi dusuncemi soyluyorum.azeri lafi ufak bi tayfa anlami tasiyo onun yerne AZERBAYCAN li yazarsaniz ve soylerseniz sevinirim. NE MUTLU TURKUM DEYENE sozu bi devleti deyil,oguzun 24 boyunu bi araya getrir.ve ben avaz avaz bairarak soyluyorum NE MUTLU TURKUM DEYENE

    YanıtlaSil
  16. arakdaşlar,bugünki tarihe baktığınızda,yemende,balkanlarda,dünyanın çeşitli yerlerinde aslı türk olan kişilerle karşılaşıyoruz,kaldıki siz bazı arkadaşlar hazar denizi çoğrafyasında türklerin beşiği dediğimiz topraklarda yaşayan azerbaycanlı kardeşlerimizin türklüğünü sorguluyorsunuz,bu mantıken sizce doğrumudur?

    YanıtlaSil
  17. arkadaşlar ben hataylı nuseyri arap alevisiyim,fakat bilimsel olarak araştırdığımda kökenimizin horasan oğuz türklerine dayandığını öğrendim,bu demektirki türkler tarih boyunca savaşçı bir millet olduğu için,akın ettikleri ve ele geçirdikleri topraklara kendi halkını yerleştirmiştir,bu zamanla aynı şekilde savaşla aldıkları toprakları savaşla kaybetmişlerdir bu sayede oralara yerleştirilen halkın bazıları o topraklarda kalıp zamanla oranın yerli halkıyla etnik,dini v,b gibi şekilde kaynaşmışlardır,zaman gelmiş türkler araplaşmış veya araplaştırılmaya çalışılmış veya ruslaştırılmaya çalışılmış,bunun en büyük örneği m.s 700 ile 750 yıllarında arapların hazar gölü etrafındaki türklere islamı yaymak bahanesiyle 50 yıl boyunca çeşitli saldırılar ve akınlar yaptılar bu saldırılarda araplar iki büyük katliamda 80 bin türkü katlettiler kadınları çocukları çariye yapıp esir pazarlarında sattılar ve dahada önemlisi onalra daha iyi hükmetmek için müslümanlığı zorla bazende vergilerden muaf veya vergi almıyacağız bahanesiyle kandırıp asimile ettiler,ruslarda aynı şeyleri türkler üzerinde yaptılar.türkler ise savaşlarda hükmü altına aldığı halkları hiçbir şekilde etnik kökenlerine dinlerine ve dillerine dokunmamışlardır,bugünki tarihe baktığımızda rusların hükmettiği ve şimdi bağımsız olan birçok devletler rusça konuşuyor ve alfabeleri rusça,bunlara bazı balkan ülkeleride dahil,kısaca toparlamaya çalışırsak,tarihte türkler asırlarca diğer etnik kökenli ulusların hedefi olmuşlardır ve şuan bile devam etmektedir türkleri nasıl böleceğiz nasıl zayıflatacağız hatta yeryüzünden nasıl sileceğiz telaşı içindeler.arkadaşlar burda yazacak daha birçok şeyler var ama ben kısaca şunu ifade etmek istiyorum,şayet ben arap coğrafyasında yaşıyan bir türk kökenliysem azerbaycan ve halkı hiç süphesiz türktür bu tartışmasız ve kesindir özellikle çoğrafi açıdan baktığımızda bu gerçeği unutmayalım,türkiye türkleri olarak azerbaycanlı kardeşlerimizin konuştuğu dile bazılarımız alay eder ama aslında hakiki türkçeyi konuşan azerbaycanlılardır,bizim konuştuğumuz türkçede arapça,ingilizce fransızca v.s gibi yabancı dillerle karıştırılmıştır,şayet bana sorcak olursanız azerbaycanlılar bizim yaşadığımız türkiyeden daha çok türktür,çünkü türkiyede etnik olarak türk diyebileceğimiz çok az insanlar var,güneydoğu ve doğu kürt ve arap,ege yunan,karadeniz yavus sultan selimin türkiyeye savaşla kattığı rus halkıdır,bursa,izmit,yalova,istanbul çoğu göçmen,ve bu bahsttiklerim türkçe haricinde kendi öz dillerini konuşuyor,azerbaycandaki halk ise rusların zorla asimile etmek istmesine rağmen sadece kendi öz dillerini konuşuyor,yani öz türkçe,herkese saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aydınlatıcı yorumunuzdan dolayı tebrik ve teşekkür ederim.

      Sil
    2. Cox sagol qardas Bezi qanmazlari basa saldigina gore.

      Sil
  18. Bizi aynı dilde konuşturan ve aynı yüreyi veren güç nedir?
    Cevap: bizler canımız, kanımız bir olan ayrılmaz Türkleriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beli qardas eledir ki var. Gerek bunu qanmazlarda basa duse.

      Sil
  19. Bende Türkiyenin ığdır ilinde doğup büyüyen Azerbaycan Türkçesi konuşan Türklüğümle gurur duyan biriyim gelelim Azerbaycan da iranda buna Türkiyede kars ve ığdırıda ekleyelim çünkü lehçe olarak azerbaycan türklerinin kullandığı lehçeyi konuşurlar kültürünü yaşarlar.Türklüğümüzle gurur duyduk yeni nesillerimizede bunu elimizden geldiğince öğretmeye anlatmaya gayret ettik azerbaycan ve iranda yaşayan Türk gardaşkarımıza selam olsun bilsinlerki burdaki gardaşları herzaman onların yanındadır.Kimse bizi birbirimize düşman edemez çünkü Türk akıllıdır Zekidir burda yorum yapan cahillere yobazlara fırsat vermeyecektir.Tanrı Türkü korusun salamat galın...

    YanıtlaSil
  20. Azeri; Türk olmayan İrani-Aryan etnikanın adıdır. Bu etnika İrani diğer bir ifadeyle Farsi olduğu için Farslarla karışmıştır.Azerbaycan İranın kuzey illerinde ve aynı zamanda kafkasyanın güney illerinde yer alan ve 1200-1300 yıldır Oğuz boylarının yurt edindiği coğrafyanın adıdır. Kafkas illerinin güneyindeki Azerbaycan Kuzey Azerbaycandır, İranın güney illerindeki Azerbaycan Güney Azerbaycandır. Güney Azerbaycanda yani İran sınırları içinde kalan Azerbaycanda 30 milyon, Kuzey Azerbaycanda 7 milyon Türk vardır. Azeri sözü Azerbaycan Türklerini Türk Dünyasından ayırmak için önce İran sonra da Stalin tarafından ortaya atılmış ve Azerbaycan Türklerinin Türk değil asimle olmuş Fars oldukları iddasına dayandırılmıştır. Azerbaycan Türkleri Oğuz Töremeleri ve Fuzilinin, Nizaminin takipçileridir.

    YanıtlaSil
  21. turk ve ya turkler ve azeri azeriler bunlar tartisilacak bir konu olmamasi gereken bir konu bence once degerlerinizi bilin kardesliginizi birlik ve beraberolun butun dunyada bunu turk ve ya azeri diye bilsin sonucda hepmiz kardes elhamdurllah musalmaniz.ayib olan burda bizi bizim tartismalarmiz

    YanıtlaSil
  22. turk ve ya turkler ve azeri azeriler bunlar tartisilacak bir konu olmamasi gereken bir konu bence once degerlerinizi bilin kardesliginizi birlik ve beraberolun butun dunyada bunu turk ve ya azeri diye bilsin sonucda hepmiz kardes elhamdurllah musalmaniz.ayib olan burda bizi bizim tartismalarmiz

    YanıtlaSil
  23. Azeri kardeşlerime kucak dolusu selamlar büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim.Canım gardaşlarım benim Allah yar ve yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  24. Azeri kelimesi stanilin uydurmasidir..Azerbaycan Türkleri oğuz boyundan gelir..Kullandıkları.lehce hakiki Osmanlı lehcesidir.ve Türk oğlu turkturler

    YanıtlaSil
  25. Neyi tartışıyorsunuz kardeşim, herkes ırk bilimci olmuş ) insan insandır, saf ırk mı kalmış dünyada? Kültürlü ahlaklı olmaya gayret edin yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salamlar bütün türk soydaşlerime.ben iran Azerisiyem.şurda farsler bizi azeri adlandırıyorlar ve çalışıyorlar bizi bir türkleşmiş iran kökenli halk,kürdlerin kan kardeşi gibi tanıtdırsınlar. Azeri sözü bizlerin arasında tam kariba bir sözdür. Her bir iran Azerisinden sorsanız soyun ne? Söyleyeceğ ben Azarbaycan türküyüm.

      Sil
  26. Burada her kes bir söz deyir. Şunu bilmeyinizi rica ederdim ki, Azərbaycan 1920 ci ilden Sovet imperiyasına dahil oldu. O vakitden etibaren ruslar Azərbaycanlıların bütün tarihini ve kimlerden oluduklarını, hepisini yok etmişler ki, biz de bu güne kimi esas tarihi membeleri bilmirik. Ruslar bizim tarihimizi pozdular, yandırdılar ki, biz türkçülüyümüzü itirek. Bu güne kimi, biz tarihi dede babalarımızdan eşide eşide gelib bu güne çatmışıq. Malesef, kardeş ülke sandığımız Türkiye türkleri bizim türk olmamağımızı düşünüyorsa, o zaman biz elə Azərbaycanlı kalalım.

    YanıtlaSil
  27. Oğuzlar, Hazarlar, Kırgızlar, Tatarlar, Uygurlar, Hunlar, Bulgarlar, Peçenekler, Basmiller, Avarlar, Sibirler, Yakutlar, Özbekler, Kazaklar, Karluklar; hepsi de Ural-Altay dil grubundan olup Hz.Nuh'un 3 oğlundan biri olan Yafes'in Türk(Turak veya Törük veya Togarmi veya Tükie) adındaki bir çocuğundan türemişlerdir.Bu yüzden hepsi de Türktür.Türkiye Türkleri de, Azerbaycan'da yaşıyan Türkler de,Oğuz Boyundan yani Oğuz Han'ın soyundan gelmektedir. Yani Türkler sadece Oğuz Boylarından ibaret değildir.Çok geniş coğrafyaya yayılmış ve tarih boyunca 16 büyük İmparatorluk ve 150 den fazla irili ufaklı Devlet kurmuş, büyük bir Millettir.Sorun şu:Acaba biz Atalarımıza layık bir millet,olabildik mi?

    YanıtlaSil
  28. Can Azeriler :) Sizi seviyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı