Benito Mussolini Kimdir? Biyografisi, Ölümü


Faşizmin en önemli uygulayıcılarından biri olan Mussolini, 1883 yılında İtalya'nın Forli şehrinde doğdu. Öğrenim hayatını, aldığı uzaklaştırma cezaları nedeniyle farklı okullarda sürdürdü.

Yükseköğrenimini Lozan Üniversitesi'nde tamamladı. Mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Askerlik yapmamak için İsviçre'ye gitti. Bir süre sonra tekrar İtalya'ya döndü ve İtalyan Sosyalist Partisi'ne girdi. Aynı zamanda partinin çıkardığı L'Avanti gazetesinde yazarlık yaptı. Fakat Birinci Dünya Savaşı'na İtalya'nın girmemesi gerektiğini düşündüğü için görüş ayrılığı yaşadı ve gazeteden uzaklaştırıldı. ll Popolo d'Italia isminde bir gazete çıkarmaya başladı.

1919 yılında Faşist Mücadele Birlikleri'ni, 9 Kasım 1921 tarihinde ise Ulusal Faşist Parti'yi kurdu. 1922'de Kral lll. Vittorio tarafından başbakan olarak atandı. Başbakanlık koltuğuna oturan Mussolini, ülkede büyük bir baskı ve sansür furyası başlattı. Kitaplar ve gazeteler sansüre uğradı, partiler kapatıldı, sendikalar yaşa dışı ilan edildi. Gazeteci olmak için Ulusal Faşist Parti'nin onayını almak gerekiyordu. 

1940 yılında Almanya'nın yanında İkinci Dünya Savaşı'na girdi ve mağlup oldu. 1943 yılında İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ni kurdu.

İtalyan birlikleri teslim olmuştu. Mussoli'nin amacı İsviçre'den bineceği bir uçakla İspanya'ya kaçmaktı. Yolda giderken İtalyan partizanlar tarafından yakalandı ve beraberindekilerle birlikte kurşuna dizildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı