Sovyetler Birliği'ni Ziyaret Eden İlk ABD Başkanı


Sovyetler Birliği'ni ziyaret eden ilk Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Richard Nixon'dur.  Bu ziyaret Mayıs 1972'de gerçekleşmiş ve nükleer silah üretiminin sınırlandırılmasını öngören bir antlaşma imzalanmıştır. 

Richard Nixon, Sovyetler Birliği'ne yaptığı resmi ziyaretin ardından kongrede yaptığı konuşmada, Moskova ziyaretinin Sovyetler Birliği ve Amerika'yı uzun zamandır ayırmakta olan birçok sorunun çözümlenmesi yolundaki hedefine ulaştırdığını belirtti. 

Nixon, "Moskova antlaşması olmasaydı silahlanma yarışında Amerika'nın zararına yeni bir hızlanma başlayabilirdi" dedi. [1]


RİCHARD NİXON KİMDİR?

Richard Nixon, 1913 yılında Amerika'da doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. İkinci Dünya Savaşı'nda orduda görev yaptı. 1947'de Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 1953 ile 1961 yılları arasında başkan yardımcılığı yaptı. 20 Ocak 1969 ile 9 Ağustos 1974 tarihleri arasında da başkanlık yaptı. 

Mayıs 1972'de Sovyetler Birliği'ne yaptığı ziyaretten önce Şubat 1972'de Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret etmiştir. 

"Watergate Skandalı" olarak bilinen olayın ardından istifa etti. ABD tarihinin istifa eden tek başkanıdır. 1994 yılında hayatını kaybetti. 

[1] Milliyet gazetesi, 03.06.1972

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı