Mozart Hayatı Kısaca

Mozart
Avusturyalı besteci Mozart, 1756 yılında Salzburg'da doğdu. Dört yaşına geldiğinde, babası ona piyano dersleri vermeye başladı. Daha bu yaşta bazı piyano parçalarını ezbere çalabiliyordu. Beş yaşında piyanoda olağanüstü bir başarı gösteren Mozart, kendi kendine müzik bestelemeye başladı. Yedi yaşına gelmeden de, Viyana'nın Kraliyet ailesine ilk konserini verdi. Avusturya İmparatoru, küçük piyanisti dinlerken o kadar etkilenmişti ki, ona "piyanonun küçük sihirbazı" adını taktı. Mozart ilk bestesini (piyano için sol majör Menuetto ve Trio) 1761'de yaptı.

1762-1766 yılları arasında babasıyla birlikte Almanya, Fransa, İngiltere ve Belçika'da sanat gezileri yaptı. Mozart'ın babası çok zengin olmamasına rağmen oğlunu müzik ülkesi İtalya'ya götürmeye karar verdi. Mozart İtalya'da büyük bir hayranlık ve coşkuyla karşılandı. Onu dinleyebilmek için herkes can atıyordu.

1782 yılında evlenen Mozart'ın bu evlilikten altı çocuğu oldu. Evlendikten sonraki beş yıl içinde, Mozart en ünlü eserlerini besteledi. İki ünlü operasını "Figaro'nun Düğünü" ve "Don Giovanni"yi de bu sıralarda yazdı. Mozart, 1791 yılında öldü.

Mozart'ın eserlerinden bazıları

  • Sihirli Flüt
  • Türk Marşı
  • Figaro'nun Düğünü
Mozart, sanat hayatı boyunca 600'den fazla eser bestelemiştir. 

Kaynakça

Milliyet gazetesi, 15.04.1973, s.18, s.19
Milliyet gazetesi, 30.10.1984, Renk, s.4

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı