Göç Destanı Hakkında Kısaca Bilgi - Özet


İslamiyet öncesi Türk destanlarından olan Göç Destanı kime ait? Göç Destanı'nın konusu nedir, hangi döneme aittir? Göç Destanı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik. İşte Göç Destanı özeti kısaca.

Göç Destanı kime ait?

Göç Destanı, Uygur Türklerine ait bir destandır. Destanın içeriğinde, Uygur Türklerinin ulusal birliğini koruyan tılsım bozulunca, yurtlarını bırakarak güneybatıya doğru nasıl göç ettikleri anlatılır. 

Göç Destanı özeti

Göç Destanı özeti kısaca şöyledir: Uygur ilinde, Hulin adında bir dağ vardır. Bu dağdan Tuğla ve Selenge adında iki ırmak çıkar. Bir gece bu iki ırmak arasındaki bir ağaca gökten mavi bir ışık iner. Ağacın gövdesinde, gittikçe kabaran bir şişkinlik peyda olur. Bir gün bu şişkinlik yarılır içinden beş çocuk çıkar. Halk bunları alıp büyütür, hepsine ayrı ayrı isimler koyar. En küçükleri olan Buğu Han en akıllılarıdır. Uygurlar onu kendilerine hükümdar seçerler. 

Buğu Han soyundan bir çok hükümdar gelip geçer, Çinlilerle bitmez tükenmez savaşlar yapılır. Nihayet tahta geçen hükümdarlardan biri, savaşa son vermek için oğlunu Çin prensesi ile evlendirir. Bakıcıları ile birlikte gelen Çin elçileri, Uygur ülkesinin saadetinin Kutlu-Dağ adını taşıyan büyük bir kayaya bağlı olduğunu anlarlar ve prensesin alınmasına karşılık bu kayanın kendilerine verilmesini isterler. Hükümdar razı olur.

Çinliler, taşıyamayacakları kadar büyük olan bu kayayı, çevresinde yaktıkları ateşle kızdırıp üstüne keskin sirke dökmek suretiyle parçalarlar ve parçaları arabalarla Çin'e taşırlar. Bu büyük bir hadise olur. Memleketteki bütün kuşlar, hayvanlar, kendi dilleriyle kayanın gidişine ağlarlar. Yedi gün sonra hükümdar ölür. 

Bundan sonra memleket felaketten kurtulamaz. Irmaklar kurur, göllerin suyu çekilir, topraklar çatlayıp mahsul vermez olur. O tarihten sonra gelen hükümdarların çoğu hep erken ölür. Bunun üzerine, Uygurlar göç ederler. Hoçu'yu hükümet merkezi yaparlar ve üstünlüklerini Beşbalık'a kadar yayarlar.

Kaynak

Seyit Kemal Karaalioğlu, Edebiyat Terimleri Kılavuzu, s. 134, İstanbul: İnkılap ve Aka, 1975

Yorumlar

  1. Super. Çok yardımcı oluyo ☺

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler !

    YanıtlaSil
  3. allah razı olsun süpersin

    YanıtlaSil
  4. Elim koptu ama olsundu 😟😩

    YanıtlaSil
  5. çok güzel projem vardı çok yardımcı oldunuz butun sitelerde aynı şey yazıyor buradaki çok güzel hocam beğendi
    :))))))

    YanıtlaSil
  6. Harika çok sağ olun hocam bana bir proje verecekmiş eğer projem zor olursa buraya giricem inşallah guzel olur ve hocam beğenir çok teşekkür ederim. Bu arada projem zor olursa buraya giricem...

    YanıtlaSil
  7. Harika çok sağ olun hocam bana bir proje verecekmiş eğer projem zor olursa buraya giricem inşallah guzel olur ve hocam beğenir çok teşekkür ederim. Bu arada projem zor olursa buraya giricem...

    YanıtlaSil
  8. Harika çok sağ olun hocam bana bir proje verecekmiş eğer projem zor olursa buraya giricem inşallah guzel olur ve hocam beğenir çok teşekkür ederim. Bu arada projem zor olursa buraya giricem...

    YanıtlaSil
  9. Like like like like
    Süper olmuş
    Thanks

    YanıtlaSil
  10. ömer çakkallı2 Nisan 2018 20:24

    brvo müthiş...

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler.çok yardımcı oldu.elim ağrısada.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı