Ömer Hayyam kimdir? Ömer Hayyam'ın kısaca hayatı



Ömer Hayyam kimdir? Ömer Hayyam'ın eserleri nelerdir? Ömer Hayyam'ın matematiğe katkıları nelerdir? İşte Ömer Hayyam'ın kısaca hayatı ve eserleri.

Ömer Hayyam kimdir?

Ömer Hayyam, 1048 yılında Nişabur'da dünyaya geldi. Çeşitli kaynaklarda İran'ın bilim merkezlerinde eğitim gördüğü belirtiliyor. Fıkıh, ilahiyat, matematik, fizik ve astronomi alanlarında eğitim aldı. 

Özellikle matematik alanında önemli katkılar verdi. Binom açılımını ilk kullanan bilim insanı olarak bilinmektedir. Ayrıca Celali Takvimi'ni hazırlamıştır. Bu takvim 1079 yılından itibaren Büyük Selçuklu Devleti'nde kullanılmaya başlanmıştır. Bir dönem Selçuklu Sultanı Melikşah'a da danışmanlık yaptı. 

Ömer Hayyam, edebiyat tarihinde ise rubaileri ile ünlenmiştir. Rubailerinin sayısı 158'dir. Bu türün en büyük temsilcisi olarak tanınmıştır. "Rubaiyat", en bilinen eseridir. Yalın ve akıcı bir dili vardır. Eserlerinde aşk, yaşama sevinci, dünya ve var oluş konularını işlemiştir. Hayyam, 4 Aralık 1131 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Uzun yıllar boyunca Ortadoğu'da kalan İngilizler tarafından Ömer Hayyam Derneği kurulmuştur. Hayyam'ın rubaileri pek çok yabancı dile çevrilmiştir. 

Ömer Hayyam'ın bazı eserleri

  • Ziyc-i Melikşahi
  • Risaletün fi Berahin İl Cebr ve Mukabele
  • Risaletün fi Vücud
  • Fil Mutayat 
  • Risaletün fi'l Kevn vet Teklif
  • Muhtasarun fi't Tabiiyat 
  • Nevruzname 

Yorumlar

  1. Süper ödev yaparken cok isime yaradi.

    YanıtlaSil
  2. çok hoş bir insanmış thanks my bro

    YanıtlaSil
  3. ödev için işime yaradı teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. sagolun işimeyaradı
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  6. Yabancıların aksine bilimin temellerini Müslüman alimlerin attığını eğitim öğretim sistemimizde doğru bir yere konumlandırmamız lazım. yıllarca Ömer Hayyam ı birkaç rubai den öte bilmedik oysa yapılan onca çalışmaya bizim yerimize hep başka milletler sahip çıktı ve birçok şeyde olduğu gibi bu konudaki açıklamaları da yine onlardan öğrenip ne varsa Avrupa da var düşüncesine girdik. Acilen kendimize gelip üstümüzdeki bu tembelliği atmamız gerekiyor. Böyle bir çalışma yaptığınız için ben çok teşekkür ediyor devamını diliyorum..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı