İncirlik Üssü Hakkında Bilinmeyenler


Adana'da bulunan İncirlik Üssü'nün inşaatına 1951 yılında ABD Mühendislik Grubu olarak adlandırılan bir ekip tarafından başlandı ve 1954 yılında hizmete açıldı. İncirlik Üssü'nün kurulma kararı, 1943 yılında gerçekleşen İkinci Kahire Konferansı sırasında alındı. 

NATO kapsamındaki operasyonlarda diğer ülkeler de askerlerini konuşlandırabiliyor. Bugün yaklaşık 2 bin 500 civarında askerin konuşlandığı belirtiliyor. 

İncirlik Üssü'nün içinde ABD ürünlerinin satıldığı marketler, restoranlar vs. bulunmaktadır. 

İncirlik Üssü'nün ilk kullanıldığı en önemli operasyon, buradan kalkan U-2 uçaklarının Sovyetler Birliği'ne yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunmasıydı. Bu uçaklardan birinin Sovyetler Birliği tarafından düşürülmesi, dünya üzerinde bomba etkisi yaratacak ve büyük bir krize yol açacaktı. 

İncirlik Üssü Kapatılmıştı

Günümüzde de sıkça konuşan "İncirlik Üssü'nün kapatılması" konusu 1970'li yıllarda kısa bir süreliğine de olsa gerçeklemişti. ABD, Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya karar verince Türkiye buna karşılık İncirlik Üssü'nü kapattı. Ancak daha sonra ABD'nin silah ambargosunu kaldırması üzerine İncirlik Üssü tekrardan eski faaliyetine döndü. 

İncirlik Üssü, Birinci Körfez Savaşı'nda ABD için kritik bir öneme sahip olmuş ve buradan kalkan uçaklarla Irak'a yönelik gerçekleştirdiği kara operasyonlarına destek olmuştur.

İncirlik Üssü Kapatılacak mı?

İsrail istihbaratına yakınlığı ile tanınan Debka internet sitesinden çarpıcı bir iddia geldi: "Amerikan yönetimi İncirlik'i boşaltacak ve Suriye'de 5 ayrı havalimanına güçlerini taşıyacak."

Debka internet sitesine göre ABD'nin Suriye'de yerleşeceği üsler belli. ABD, bu üslere tamamen yerleştiğinde Suriye'deki hava gücünün 2 katına çıkacağı belirtiliyor. 


Bu iddialar henüz resmi makamlar tarafından yalanlanmış ya da doğrulanmış değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı