Yalta Konferansı Nedir? Kısaca Maddeleri ve Sonuçları

Churchill, Roosevelt ve Stalin

Yalta Konferansı nedir? Yalta Konferansı maddeleri ve önemi nedir? Yalta Konferansı ne zaman yapıldı, sonuçları neler oldu? Bu yazımızda Yalta Konferansı'nın maddeleri, önemi ve sonuçlarına değindik. 

Yalta Konferansı nedir? 

Yalta Konferansı, İkinci Dünya Savaş'ı devam ederken Müttefikler arasında yapılan son diplomatik konferanstır. 4-11 Şubat 1945 tarihleri arasında toplanan Yalta Konferansı'na ABD'den Roosevelt, İngiltere'den Churchill ve Sovyetler Birliği'nden Stalin katılmıştır. Konferansın amacı savaş sonrası oluşacak siyasi düzeni şekillendirmekti. Konferans toplandığı sırada savaş her cephede sürse de savaşın bitmesi yakındı.  

Yalta Konferansı maddeleri

Yalta Konferansı'nda alınan başlıca kararlar şunlardır:

1-) Rusya, Almanya'nın teslim olmasından sonra Japonya'ya savaş açmayı kabul etti. 

2-) Almanya; ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği'nin denetiminde üç işgal bölgesine ayrılacak. Ayrıca ABD ve İngiltere kendi işgal bölgesinin bir kısmını Fransa'ya verecek. 

3-) Güvenlik Konseyi'nde beş büyük devlete (ABD, Sovyetler Birliği, İngiltere, Fransa, Çin)
 sürekli üyelik ve veto yetkisi verilecek. 1 Mart 1945'e kadar Almanya ve Japonya'ya savaş ilan eden devletler, Birleşmiş Milletler üyeliğine kabul edilecek. 

4-) Stalin, Almanya'dan ağır bir tamirat bedeli isteyince anlaşmazlık çıktı ve bu konunun çözülmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi. 

5-) Londra ve Lublin'de bulunan iki ayrı Polonya hükümetinin demokratik seçimler yapılıncaya kadar koalisyon hükümeti kurması kararlaştırıldı. 

Yalta Konferansı önemi

Yalta Konferansı, savaş sonrası düzeniyle ilgili bir toplantıdır. İkinci Dünya Savaşı sonrası döneminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. 

Yalta Konferansı ve Türkiye

Yalta Konferansı'nda 1 Mart 1945'e kadar Almanya ve Japonya'ya savaş ilan eden devletlerin Birleşmiş Milletler üyeliğine alınması kararı alınmıştı. Türkiye, bu doğrultuda 23 Şubat 1945'te Almanya ve Japonya'ya savaş ilan etmiş ve Birleşmiş Milletler üyesi olmuştur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı