Aziz Sancar kimdir? Kısaca hayatı

Aziz Sancar
Prof. Dr. Aziz Sancar, 8 Eylül 1946'da Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. Çiftçi bir ailenin sekiz çocuğundan yedincisiydi. Üniversiteye kadarki eğitimini Mardin'de tamamladı. 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1969 yılında birincilikle bitirdi. 

Üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre doğduğu yer Savur'da sağlık ocağında görev yaptı. Bunda, üniversiteden bir hocasının "Tıp fakültesi mezunu herkesin uzmanlıktan önce birkaç yıl hasta bakmalı" sözünün tesiri oldu. 

Burslu olarak önce John Hopkins Üniversitesi'ne, sonra da Teksas Üniversitesi'ne girdi. Moleküler Biyoloji alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 1977 yılı ile 1982 yılları arasında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yaptı. Bu dönemde DNA onarımı üzerine araştırmalarda bulundu ve doçentlik tezini bitirdi.

2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. Aziz Sancar, ABD Ulusal Bilimler Akdemisi üyeliğine seçilen ilk Türk olmuştu. Ertesi yıl ise Türkiye Bilimler Akdemisi'ne seçildi. 

Sancar, ABD'de bir yandan bilimsel çalışmalarını sürdürürken bir yandan da yardım çalışmalarına ağırlık verdi ve eşiyle birlikte Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurdu. Vakfın amacı, ABD'de öğrenimini sürdüren Türk öğrencilere yardım etmekti. 

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

AZİZ SANCAR'IN ALDIĞI ÖDÜLLER

Ödül
Yıl
ABD Ulusal Bilim Vakfı Genç Araştırmacı Ödülü
1984
Amerikan Fotobiyoloji Derneği Ödülü
1990
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü
1995
TÜBİTAK Bilim Ödülü
1997
ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi Ödülü
2004
Vehbi Koç Ödülü
2007
Nobel Kimya Ödülü
2015

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı