Cahit Sıtkı Tarancı Hayatı Kısaca

Cahit Sıtkı Tarancı, 2 Ekim 1910'da Diyarbakır'da dünyaya gözlerini açtı. Babası Bekir Sıtkı Bey, annesi ise Arife Hanım'dır. 

İlkokulu Diyarbakır'da tamamlayan Cahit Sıtkı Tarancı, öğrenimini İstanbul'da sürdürdü. Burada önce Saint-Joseph Fransız Lisesi'ne, daha sonra da Galatasaray Lisesi'ne gitti. Burada öğrenimini sürdürürken edebiyatla da ilgilenmeye başladı. Öte yandan Ziya Osman Saba ile arkadaşlığı burada başlamıştır. İlk şiiri 'Akademi' dergisinde çıktı. Yine bu dönemde 'Servet-i Fünun' ve 'Muhit' dergilerinde de şiirleri çıktı. Onun tanımasındaki en büyük etken, Peyami Safa'nın Cumhuriyet gazetesinde şiirleri hakkında yazılar yazması olmuştu.

Yükseköğrenim için sırasıyla Mülkiye Mektebi, Yüksek Ticaret Okulu ve Sciences Politiques'e gitmişse de hiçbirini tamamlayamadı. Bir süre memur olarak çeşitli kurumlarda görev yaptı. Bu sırada bir yandan da Cumhuriyet gazetesinde hikayeler kaleme aldı. 

1946 yılında ünlü 'Otuz Beş Yaş' şiirleriyle CHP'nin düzenlediği yarışmada birincilik elde etti. Bu başarı, çok daha fazla tanınmasını sağladı. Cahit Sıtkı Tarancı, 1954 yılında hayatını kaybetti. 

Cahit Sıtkı Tarancı'nın edebi kişiliği 

Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerinde ölüm ve yalnızlık gibi konular ağırlıktadır. Bunda kişisel yaşamındaki durumu da etkili olmuştur. Onu en çok etkileyen isimlerden biri Fransız şair Charles Baudelaire idi. "Sanat, sanat içindir" anlayışına bağlı kalmıştır. Romantizm ve sembolizm akımlarının etkisinde kalmıştır. Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır. Kendine özgü yalın ve içten bir söyleyişi vardır. 

Cahit Sıtkı Tarancı'nın eserleri

Şiir

Otuz Beş Yaş
Ömrümde Sükut
Sonrası
Bütün Şiirleri
Düşten Güzel

Öykü

Gün Eksilmesin Penceremden

Mektup

Ziya'ya Mektuplar
Evime ve Nihal'e Mektuplar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı