Truva Antik Kenti Hakkında Kısa Bilgi


Truva Antik Kenti (Fotoğraf: Pixabay) 

Truva Antik Kenti, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Truva Antik Kenti, sadece günümüzde değil, antik çağlarda da turistlerin gözde yerlerinden biriydi. Truva Antik Kenti hakkında merak edilenleri sizler için derledik. 

TRUVA ANTİK KENTİ NEREDE?

Truva Antik Kenti, Çanakkale yakınlarındaki Hisarlık Tepesi'nde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Truva, Homeros'un İlyada Destanı'na konu olmuştur. 

TRUVA'DAKİ UYGARLIK KATMANLARI

Dünyaca ünlü antik kentlerden olan Truva'da, 9 uygarlık katı olduğu kabul edilmektedir. İlk tabaka, M.Ö. 3000-2500 yılları arasını kapsamaktadır. Bu tabaka, bir yangın neticesinde sonlanmıştır. İkinci katman ise M.Ö. 2500-2200 yıllarını kapsamakta olup istila sonucu yıkılmıştır. Bu şekilde ilerleyen katmanların son durağı olan dokuzuncu katman M.Ö. 85-M.S. 500 yılları arasını kapsamaktadır. Bu dönem Romalılara denk gelmektedir. Roma'nın ardından ise Bizans dönemi başlamıştır. 

Truva Antik Kenti, 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. 

Truva'daki ilk kazılar, 1871 yılında Heinrich Schiemann tarafından yapılmış; 1893 ve 1894 yıllarında ise Whilhelm Dörpfeld ve C.W. Blegen tarafından yapılmıştır. 1932 yılında ABD'li bir grup araştırmacı tarafından kazılar yapıldı. 1988 yılında Prof. Dr. Manfred Korfmann başkanlığında kazı çalışmalarına başlandı.  

Korfmann tarafından yapılan araştırmalara göre, Truva'da M.Ö. 1600'lü yıllarda beyin ameliyatının yapıldığı tespit edilmiştir. 

Truva, önemli bir ticaret merkeziydi. Bu durum, dış tehdit riskini artırdığından dolayı savunma bakımından çeşitli önlemler almışlardır. Örneğin; kalelerinde demir kullanmışlardır. Bu, o dönem hiç görülmeyen bir gelişmeydi.

Öte yandan bölge, Avrupa'nın en büyük arkeolojik alanı olmuştur.

Truva'da bulunan eserler, Çanakkale Arkeoloji Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. 

Homeros'un İlyada Destanı'nın 22. bölümünde Troyalılar ile Akhalılar arasındaki savaş anlatıldığı gibi, Troya kentindeki sosyal yaşam hakkında da bilgiler verilmektedir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı