Fevzi Çakmak Hayatı Kısaca

Mareşal Fevzi Çakmak

Fevzi Çakmak kimdir, neler yapmıştır? Mareşal Fevzi Çakmak'ın hayatı hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik. 

Fevzi Çakmak hayatı 

Asıl adı "Mustafa Fevzi" olan Mareşal Fevzi Çakmak, 1876 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Kuleli Askeri Lisesi'ni tamamladıktan sonra 1893 yılında Harp Okulu'na girdi. Buradan 1896 yılında mezun oldu, arından girdiği Erkan-ı Harbiye Mektebi'nden de 1898 yılında mezun oldu. 

Bir süre Erkan-ı Harbiye'de görev yaptıktan sonra Rumeli'deki 3. Orduya'ya bağlı 18. Fırka'ya gönderildi. Daha sonra sırasıyla 35. Nizamiye Tugayı Komutanlığı, Kosova Kolordusu Komutanlığı, Garp Ordusu Kurmay Başkanlığı, Vardar Ordusu Harekat Şubesi Müdürlüğü ve 5. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 

Fevzi Çakmak'ın rütbesi 1915 yılında mirlivalığa, 1918 yılında ise ferikliğe yükseltildi. Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında Çanakkale Cephesi'nda görev aldı ve bir dönem Anafartalar Grup Komutanlığı görevini vekaleten yürüttü.

Birinci Dünya Savaşı bitince önce Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi, daha sonra ise Harbiye Nazırı oldu. İstanbul'un işgal edilmesi üzerine Anadolu'ya geçti ve Milli Mücadele'ye katıldı. Milli Savunma Bakanlığı'na getirilen Fevzi Çakmak, İkinci İnönü Zaferi'nin ardından orgenerallik rütbesine terfi etti. Daha sonra ise TBMM tarafından Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirildi. Büyük Taarruz'dan sonra ise TBMM tarafından mareşallik rütbesi verildi. 

1941 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı yapan Fevzi Çakmak, 1946 yılında milletvekili seçildi. 1950 yılında vefat etti. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı