Yaşar Kemal Hayatı ve Eserleri Kısaca

Yaşar Kemal
Yaşar Kemal kimdir? Yaşar Kemal'in eserleri nelerdir? İşte Yaşar Kemal'in kısaca hayatı.

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Yaşar Kemal, 6 Ekim 1926 tarihinde Osmaniye'de dünyaya geldi. Ailesi, Van'ın Muradiye ilçesinden buraya göçmüştü. İlkokulu Kadirli ilçesinde tamamladı. Daha sonra Adana'da bir ortaokula kaydoldu. Son sınıfta öğrenim gördüğü sırada okulu bırakmak zorunda kaldı ve ırgatlık dahil çeşitli işlerde çalıştı.
 
Edebiyata olan ilgisi şiirle başladı. Yayımlanan ilk şiirini 16 yaşındayken yazdı. Adana'da çıkan "Görüşler" isimli bir dergide yayımlanmıştı. "Ağıtlar" isimli ilk kitabı 1943 yılında yayımlandı. "Sarı Sıcak" isimli ilk öykü kitabı ise 1952 yılında yayımlandı. 

1951 yılında Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başladı. İlk ve sanat hayatındaki en önemli romanı olan "İnce Memed" 1955 yılında yayımlandı. Eserde, haksızlıklara boyun eğmeyip karşı çıkan Anadolu insanının hikayesini anlatmıştır. Komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan Yaşar Kemal, yaklaşık bir yıl hapis yattı. 

1973'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi. Eserleri, çok sayıda dile çevrilmiş ve dünyaca tanınan bir yazar olmuştu. 2008 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi. Türk edebiyatının unutulmaz yazarlarından Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 günü hayata gözlerini kapadı. 

Yaşar Kemal'in edebi kişiliği

Eserlerinde özellikle Çukurova insanın acılarını, sıkıntılarını ve sömürülüşünü çarpıcı bir şekilde aktarmıştır. Kendine özgü canlı bir dili vardır. Eserlerinin ana karakterlerini köy ve kasabada yaşayan insanlar oluşturmaktadır. 

Yaşar Kemal'in eserlerinden bazıları 

İnce Memed 1. Cilt
İnce Memed 2. Cilt
İnce Memed 3. Cilt
İnce Memed 4. Cilt
Orta Direk
Teneke
Ölmez Otu
Yer Demir Gök Bakır
Tek Kanatlı Bir Kuş
Beyaz Mendil
Neredesin Arkadaşım
Yılanı Öldürseler
Yağmurla Gelen
Kuşlar da Gitti
Binboğalar Efsanesi
Yağmurcuk Kuşu
Pis Hikaye
Ağıtlar
Deniz Küstü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı