Ali Babacan kimdir? Eğitim ve siyasi hayatı

Ali Babacan, 1967 yılında Ankara'da dünyaya gözlerini açtı. Öğrenim hayatına Kurtuluş İlkokulu'nda başlayan Babacan, daha sonra TED Ankara Koleji'ne gitti. Buradan okul birincisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimini ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Babacan, buradan da birincilikle mezun oldu. 

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra ABD'ye gitti ve Northwestern Üniversitesi Kellog School of Management'da yüksek lisans yaptı. 
Yüksek lisansının ardından ABD'de bulunan özel bir firmada çalışan Babacan, 1994 yılında Türkiye'ye dönerek aile şirketinin başına geçti. Bir dönem Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in danışmanlığını yaptı. 
2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) Kurucuları arasında yer alan Babacan, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi olarak da görev aldı.  
3 Kasım 2002'deki genel seçimlerde AK Parti'den Ankara Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girdi. Seçimden sonra kurulan hükümette Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı. 
2005 yılında Başmüzakereci olarak görevlendirilen Babacan, aynı yıl Dünya Ekonomik Formu'nun hazırladığı "Genç Küresel Liderler" listesinde yer aldı.
2007 yılında yapılan seçimlerin ardından Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaya başladı. 2009 yılında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı'na getirildi. Babacan'dan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Ahmet Davutoğlu oturmuştu. 
Babacan, 2018 yılındaki genel seçimlerde aday olmadı. 
8 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı yazılı açıklama ile AK Parti'den istifa ettiğini duyurdu. Babacan yazılı açıklamada "Aklen ve kalben ayrışma yaşadım" ifadelerini kullandı.
Zeynep Babacan ile evli olan Babacan'ın bu evliliğinden Hilmi Emir, Kerem ve Dilara adlarında üç çocuğu dünyaya geldi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı