Hasan Ali Yücel kimdir? Kısaca hayatı

Hasan Ali Yücel

Hasan Ali Yücel kimdir, ne yapmıştır? Hasan Ali Yücel'in kısaca hayatı. 

Hasan Ali Yücel kimdir?

Hasan Ali Yücel, 1897 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitim hayatına Laleli'de bulunan Yolgeçen Mektebi'nde başladı. Ailesi Gümüşsuyu'na taşınınca Taş Mektep'e kaydoldu. Bir süre sonra da Mekteb-i Osmani'ye girdi. Buradan mezun olduktan sonra Vefa İdadisi'ne kaydoldu. Bu dönemde "İntikam Olsun" başlıklı ilk yazısı "Mektepli" dergisinde yayımlandı. Birinci Dünya Savaşı başlayınca askere alındı ve okula ara vermek zorunda kaldı. 

Yaklaşık üç buçuk yıl süren askerlik görevinin ardından İstanbul'a gelerek önce Darülfunun Hukuk Fakültesi'ne, daha sonra da Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne kaydoldu.

Öğrencilik yıllarında gazetecilik yapmaya başladı. Özellikle Kurtuluş Savaşı hakkında haberler yaptı. Bir dönem Akşam gazetesinde yazarlık yaptı. Milli Mücadele'yi destekleyen yazılar kaleme aldı. 

Yükseköğrenimini tamamladıktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. İzmir'de görev yaptığı sırada Mustafa Kemal Atatürk ile tanıştı. 1930 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Fransa'ya gönderildi. Burada çeşitli araştırmalarda bulundu.

1935 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. 1938 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. Yaklaşık sekiz yıl boyunca bakanlık görevini yürüten Yücel, 1946 yılında görevinden istifa etti. 

Hasan Ali Yücel, 26 Şubat 1961 tarihinde hayatını kaybetti. Yücel, şair Can Yücel'in babasıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı