Muazzez İlmiye Çığ kimdir? (Kısaca)

Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ (Fotoğraf: Amerika'nın Sesi, Youtube)

Muazzez İlmiye Çığ kimdir? 
Muazzez İlmiye Çığ ne yaptı? Türkiye'nin ilk Sümerologlarından olan Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ'ın hayatına ve çalışmalarına dair bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.

Muazzez İlmiye Çığ hayatı kısaca 

Türkiye'nin ilk Sümerologlarından Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914'te Bursa'da dünyaya gözlerini açtı. Öğrenim hayatına Çorum'da başladı. Daha sonra Bizim Mektep adındaki özel bir okulda ve Bursa Kız Muallim Mektebi'nde öğrenim gördü. 

Mezuniyetinin ardından bir süre öğretmenlik yapan Muazzez İlmiye Çığ, 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümüne kaydoldu. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi'nde uzman olarak görev yapmaya başladı. 31 yıl boyunca burada görev yaptı. Bu görev süresince meslektaşları Dr. F. R. Kraus ve Hatice Kızılay ile birlikte müzede bulunan Sümer, Hitit ve Akad dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip sınıflandırdı. 

1957'de Münih'te gerçekleştirilen Oryantalistler Kongresi'ne katıldı. 1960'da Heidelberg Üniversitesi'ne giderek altı aylık bir çalışma yaptı. 1965'te Roma'da gerçekleştirilen Hitit sergisini buradan alıp Londra'ya götürdü.

1972 yılında emekli olan Muazzez İlmiye Çığ, akademik çalışmalarını sürdürdü. 1988'de ABD'de düzenlenen Asuroloji Kongresi'ne katıldı. 

Muazzez İlmiye Çığ'ın kitapları 

Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni Zaman Tüneliyle Yolculuk
İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre
İnanna'nın Aşkı - Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme
Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk
Hititler ve Hattuşa - İştar'ın Kaleminden
Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman
Ortadoğu Uygarlık Mirası
Ortadoğu Uygarlık Mirası 2
Sümer Hayvan Masalları
Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği
Vatandaşlık Tepkilerim
Atatürk Düşünüyor
Çivi Çiviyi Söker
Sümerlilerde Tufan - Tufan'da Türkler

Prof. Dr. Samuel Noah Kramer tarafından kaleme alınan "History Begins at Sumer" (Tarih Sümer'de Başlar) adlı kitabı Türkçeye çevirdi.

NOT: "Muazzez İlmiye Çığ hayatı kısaca" başlıklı yazımızda Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ'ın hayatı ve çalışmalarına dair kısaca bilgi verdik. Bu yazımız hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlere bildirebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı