Necati Cumalı hayatı ve eserleri kısaca

Necati Cumalı
Necati Cumalı kimdir? Necati Cumalı'nın eserleri ve özellikleri nedir? İşte ünlü yazar hakkında bilinmesi gereken bilgiler.

Necati Cumalı hayatı kısaca 

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının önemli sanatçılarından Necati Cumalı, 13 Ocak 1921 tarihinde Yunanistan'ın Cuma kazasında dünyaya geldi. Ailesi 1923 yılındaki nüfus mübadelesiyle birlikte Türkiye'ye göç ederek İzmir'e yerleşti. 

Öğrenim hayatına Şehit Kemal İlkokulu'nda başlayan Necati Cumalı, daha sonra İzmir Erkek Muallim Mektebi ve İzmir Atatürk Lisesi'nde öğrenim gördü. 1939 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. 

İlk şiiri, Urla Halkevi'nin dergisi olan "Ocak"ta A.N. Acar ismiyle yayımlandı. Daha sonra bu şiirinin yayımlanmasından pişmanlık duyan sanatçının, "Netice" adlı kayda değer ilk şiiri "Varlık" dergisinde yayımlandı. [1] Bu dönemde Orhan Veli Kanık, Cahit Sıtkı Tarancı, Nurullah Ataç ve Oktay Rifat gibi önemli yazarlara tanıştı.

1941 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra bazı devlet kurumlarında çalıştı. 1949 yılında İzmir'e giderek avukatlık yapmaya başladı. 1956 yılında Ara Tiyatro'yu kurdu. 1957 yılında avukatlığı bırakan Cumalı, bir dönem Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği Basın Ataşeliği'nde görev yaptı. 

Necati Cumalı, 10 Ocak 2001 tarihinde hayatını kaybetti. 

Necati Cumalı'nın eserleri 

Roman

Tütün Zamanı
Viran Dağlar
Yağmurlar ve Topraklar
Acı Tütün
Üç Minik Serçem
Aşk da Gezer

Öykü

Susuz Yaz
Yalnız Kadın
Aylı Bıçak
Değişik Gözle
Ay Büyürken Uyuyamam
Makedonya 1900
Yakup'un Koyunları
Revizyonist
Kente İnen Kaplanlar

Oyun

Yaralı Geyik
Derya Gülü
Boş Beşik 
Nalınlar
Mine

Şiir

Harbe Gidenin Şarkıları
Yağmurlu Deniz
Ay Güneş
İmbatla Gelen
Ceylan Ağıdı
Güzel Aydınlık
Yarasın Beyler
Başaklar Gebe
Kızılçullu Yolu
Mayıs Ayı Notları
Güneş Çizgisi
Bozkırda Bir Atlı

Kaynakça

[1] KOCABIYIK Deniz (2006), Necati Cumalı'nın Romanlarında ve Hikayelerinde Yapı ve Tema, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı