Sultan İkinci Abdülhamid kimdir? Kısaca hayatı

Sultan İkinci Abdülhamid 

Sultan İkinci Abdülhamid kimdir? 2. Abdülhamid'in tahttan indirilmesine neden olan olay neydi? Sultan 2 Abdülhamid ne yaptı, nasıl bir padişahtı? İşte Abdülhamid'in kısaca hayatı.

Abdülhamid hayatı kısaca 

Sultan İkinci Abdülhamid, 1842 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası 31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid, annesi ise Tirimüjgan Sultan'dır. 

Babası Sultan Abdülmecid'in 1861 yılında vefat etmesinin ardından tahta geçen amcası Sultan Abdülaziz, onun eğitimiyle yakından ilgilendi. 1876'da Sultan Abdülaziz tahtan indirilince Beşinci Murat tahta çıktı, fakat kısa bir süre sonra akıl sağlığı bozulduğu iddiasıyla tahttan indirildi. Bu gelişme üzerine 31 Ağustos 1876 günü Abdülhamid, 34. Osmanlı padişahı olarak tahta geçti.

Tahta geçmeden önce Kanun-ı Esasi'yi ilan edeceğine dair Mithat Paşa'ya söz veren Abdülhamid, 23 Aralık 1876'da bu sözünü yerine getirerek Kanun-ı Esasi'yi ilan etti. Kanun-ı Esasi uyarınca Meclis-i Mebusan ve Ayan Meclisi'nden oluşan iki kanatlı parlamento açıldı.

Abdülhamid, 93 Harbi olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı'nı gerekçe göstererek meclisi tatil etti ve 30 yıl boyunca da bir daha toplamadı. Savaşın ardından Rusya ile Ayastefanos Antlaşması imzalandı.

Abdülhamid, devletin gittikçe büyüyen dış borç sorununu çözmek istiyordu.Bu amaçla 1881 yılında Düyun-u Umumiye kuruldu. Böylece bazı vergilerin toplanma yetkisi İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya temcilerinin bulunduğu bu kuruma bırakıldı.

Artan baskılar üzerine 1908 yılında anayasayı tekrar yürürlüğe koymasıyla İkinci Meşrutiyet ilan edilmiş oldu. 31 Mart'ta meydana gelen ayaklanmanın ardından tahttan indirilen Abdülhamid, 10 Şubat 1918 tarihinde hayatını kaybetti. 

NOT: "Abdülhamid hayatı kısaca" başlıklı yazımızda Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı Sultan İkinci Abdülhamid'in hayatına dair bilinmesi gerekenleri kısaca aktardık. Bu yazımız hakkındaki fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlere bildirebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı