Nasreddin Hoca hayatı kısaca

Nasreddin Hoca (Fotoğraf: Pixabay)

Fıkraları dillerden düşmeyen Nasreddin Hoca kimdir? Nasreddin Hoca nerede doğdu? Nasreddin Hoca'nın gerçek adı ne? Nasreddin Hoca hangi görevlerde bulunmuştur. Nasreddin Hoca ve fıkraları hakkında merak edilenleri kısaca derledik.

Nasreddin Hoca hayatı

Nasreddin Hoca'nın yaşamı hakkında fazla bilgi yoktur. Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine bağlı Hortu köyünde doğduğu kabul edilmektedir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmese de, Sivrihisar Müftüsü Hasan Efendi'nin bir eserinde 1208 yılında doğduğu belirtilmektedir.

İlk eğitimini din görevlisi babasından alan Nasreddin Hoca, daha sonra Sivrihisar ve Konya Medreselerinde eğitim gördü. Eğitimini tamamladıktan sonra Hortu'ya dönerek köy imamlığı yapmıştır. Daha sonra ise Akşehir'e giderek dönemin ünlü hocalarından dersler almıştır. 

Nasreddin Hoca ile ilgili bilinen en eski fıkra Ebu'l Hayr Rumi tarafından yazılan Saltukname'de geçmektedir. Bu fıkralar zaman içinde çoğalmış ve bir araya getirilerek kitaplaştırılmıştır. Nasreddin Hoca fıkraları, başta Osmanlı toprakları olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmıştır. 1996 yılı UNESCO tarafından Nasreddin Hoca Yılı olarak ilan edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in hocalarından olan Sivrihisarlı Hızır Bey, Nasreddin Hoca'nın torunudur. 

Akşehir'e giderek kadılık yapan Nasreddin Hoca, 1284 yılında hayata gözlerini yumdu. 

Not: "Nasreddin Hoca hayatı" başlıklı yazımızı tamamladıktan sonra şimdi hakkında merak edilen bazı sorulara ve yanıtlarına geçebiliriz. 

Nasreddin Hoca'nın gerçek adı ne? 

Yapılan araştırmalar neticesinde Nasreddin Hoca'nın gerçek adının Nasrüddin Nusrat olduğu tespit edilmiştir. 

Nasreddin Hoca hangi görevlerde bulunmuştur?

Nasreddin Hoca, eğitimini tamamladıktan sonra Anadolu'nun çeşitli yerlerinde köy imamlığı, kadılık, katiplik gibi görevlerde bulunmuştur. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı