Egzistansiyalizm (varoluşçuluk) nedir? (Kısaca bilgi)

Egzistansiyalizm ya da varoluşçuluk nedir? Egzistansiyalizm ne zaman ve nerede ortaya çıkmıştır? Egzistansiyalizm temsilcileri kimlerdir? Egzistansiyalizm özellikleri nelerdir? İşte bu felsefe akımı hakkında kısaca bilinmesi gerekenler...

Egzistansiyalizm nedir?

Egzistansiyalizm, yirminci yüzyılın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkan bir felsefe akımıdır. Bu felsefe akımına göre, insan kendi değerlerini kendi meydana getirir. Dünyaya geldikten sonra hareket ve davranışlarıyla kendi değer yargılarını oluşturur. 

Egzistansiyalizm ne zaman ve nerede ortaya çıkmıştır? 

Biraz önce de bahsedildiği gibi, bu akım İkinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü yıllarda Fransa'da ortaya çıkmıştır. İlk olarak Alman düşünür Martin Heidegger tarafından başlatılmıştır. Ancak, bunu edebiyata uygulayan ve dünya çapında tanınmasını sağlayan kişi Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre olmuştur. 

Egzistansiyalizm özellikleri

Egzistansiyalizm, insanın kendi geleceğini ancak kendinin kurabileceğini iddia eden bir akımdır. İnsanın kendi varlığını sorgulamasını ister. Her insanın kendi değerlerini yine kendisinin oluşturabileceğini savunur. 

Bu akıma göre insanın özgürlüğü son derece önemlidir. Öyle ki insan için özgürlük bir zorunluluktur. İnsanı insan yapan onun kendi özgür iradesiyle verdiği kararlarıdır. Herkesin fikir birliği içinde olduğu objektif bir gerçeklikten ziyade kişisel gerçeklik önemlidir. 

Egzistansiyalizm temsilcileri

Başlıca egzistansiyalizm (varoluşçuluk) temsilcileri şöyle:

 Jean Paul Sartre

Albert Camus

Andre Gide 

Franz Kafka

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı