Sürrealizm nedir, temsilcileri kimlerdir? (Kısaca)

Sürrealizm akımı nedir, ne demek? Sürrealizm temsilcileri kimlerdir? Sürrealizm özellikleri nelerdir? İşte sürrealizm akımı hakkında kısaca bilgi.

Sürrealizm nedir ?

Dr. Sigmund Freud’un düşünceleri üzerine kurulmuş akımdır. 20. Yüzyıl içindeki en yaygın ve en uzun ömürlü akımlardandır. Sürrealizm, dadaizm gibi bazı akımların tesiri altında kalmıştır. Ancak yine de müstakil bir sanat hareketidir. İnsanın bilinçaltındaki karmaşıklıkları sürrealizmin yegâne konusudur.

Sürrealizm özellikleri

Peki, sürrealizm özellikleri nelerdir? Sürrealistlere göre gerçeklik bilinçaltındadır. Onlar, akla karşıdır. Sürrealizm akımının esas alan sanatçılar her türlü kurala, değer ve töreye ayrıca deneye karşı çıkmaktadır. Sürrealistlerin esas amacı bilinçaltının gizli ve karmaşık dünyasını çağrışımlarla aktarmaktır.

Sürrealizme göre sanatçı bir yaratıcı değildir, otomattır. İşte bu durum sürrealistlerin temel ilkelerinden biridir. Ve belirtmek gereklidir ki otomatik yazıda noktalama işaretlerine, imla kurallarına gerek yoktur. Sürrealistler, mizaha ve alaya önem vermektedirler. Bir başka ifadeyle onlar sanatlarında alaycıdırlar. Sanatta alaycı bir tavırlarının olmasının sebebi akıl ve mantık dokusunu kırmaktır.

Sürrealistler çağrışım için esasen rüyayı kullanırlar. Sürrealizmi esas alan sanatçılar, aklın kontrolünü kaybetmiş kişilere yakınlık duymaktadır. Sürrealist sanatçılar çocukluğa dönmekte, çocukluklarına özlem duymaktadır. Sürrealistlere göre sanat bir bakıma oyundur. Sürrealistler, bütün edebiyat kurallarının karşısındadırlar. Sürrealistlerin ferdî bir üslup endişeleri bulunmaktadır. Dil kullanımında açık, anlamlı ve yararlı olma gayesine sahip olmayan sanatçılar, alışılmışın dışında sık sık imajlar kullanırlar.

Sürrealizm, büyük ölçüde şiirde görülür ancak roman ve tiyatroda da örnekleri ve temsilcileri bulunmaktadır.

Sürrealizm temsilcileri 

Dünyada sürrealizm temsilcileri şu isimlerdir: Pierre Reverdy, Paul Eluard, Andre Breton, Philippe Soupault, Louis Aragon, Benjamin Perret, Robert Desnos, Jacques Prevert, Rene Char, Rene Crevel. Sürrealizm akımının Türk temsilcileri arasında ise şu isimler yer almaktadır; Orhan Veli Kanık, Sezai Karakoç, Cemal Süreya, İlhan Berk, Turgut Uyar ve Ece Ayhan.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı