Descartes kimdir? Kısaca hayatı ve eserleri

Descartes kimdir? Bu sorunun cevabını arayanlar için bu yazıda ünlü Fransız filozof ve matematikçinin hayatı, eserleri ve felsefesi hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız.

Descartes kimdir? 

Descartes, 31 Mart 1596'da Fransa'nın Indre-et-Loire kentinde doğdu. Cizvit Koleji'nde eğitim gördü ve Poitiers Üniversitesi'nde hukuk okudu. 1618 yılında Hollanda'ya giden Descartes, burada matematik, fizik ve astronomi alanlarında çalışmalar yaptı ve birçok bilim insanı ve filozofla tanıştı.

Skolastik düşünceden sıyrılarak modern felsefenin öncüsü oldu. Her şeyden şüphe etmeyi ve sadece açık ve seçik olan bilgilere güvenmeyi savundu. "Düşünüyorum, o halde varım" sözüyle tanınan Descartes, zihin-beden dualizmini ortaya koydu ve Tanrı'nın varlığını akıl yoluyla kanıtlamaya çalıştı. Descartes, matematik alanında da önemli katkılarda bulundu. Koordinat geometrisini geliştirdi ve cebirsel ifadeleri sembollerle gösterdi. Ayrıca optik, mekanik, fizyoloji ve psikoloji gibi alanlarda da eserler yazdı.

Descartes, 1649'da İsveç Kraliçesi Kristina'nın daveti üzerine İsveç'e gitti. Burada felsefe dersleri verdi, ancak soğuk iklimden dolayı zatürreye yakalandı ve 11 Şubat 1650'de öldü.

Descartes'ın başlıca eserleri 

Descartes'ın başlıca eserleri şunlardır:

- Metot Üzerine Konuşma (1637)

- Felsefenin İlkeleri (1644)

- Tutkular Üzerine (1649)

- Meditasyonlar (1641)

- Dünya ya da Işık Üzerine (1633)

Descartes, batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en etkili ve değerli düşünürlerinden biridir. Felsefeyi herkesin anlayabileceği bir şekilde yazarak, bilimi ve ahlakı geliştirmeyi amaçlamıştır. Onun felsefesi, hem destekçileri hem de eleştirmenleri tarafından çokça tartışılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı