Herakleitos kimdir, felsefi görüşleri nedir? Kısaca

Herakleitos kimdir? Herakleitos felsefesi nedir? Bu yazımızda Herakleitos'un hayatına ve felsefi görüşlerine dair bilinmesi gerekenleri derledik.

Herakleitos kimdir? 

Herakleitos, MÖ 535-475 yılları arasında Efes'te yaşamış, Sokrates öncesi bir Yunan filozofudur. Batı felsefesinin kurucularından sayılan Herakleitos, logos ve arkhe gibi kavramları ortaya atmıştır. Logos, evrenin düzenini ve akıl yasalarını ifade ederken, arkhe ise evrenin temel ilkesi veya maddesi anlamına gelir. Herakleitos'a göre arkhe ateştir ve her şey ateşten türemiştir.

Herakleitos'un en ünlü fikri ise her şeyin sürekli değiştiği ve hiçbir şeyin sabit olmadığıdır. Bu fikri "aynı nehirde iki kere yıkanılmaz" sözüyle özetlemiştir. Herakleitos'a göre evren bir karşıtlıklar bütünüdür ve karşıtlıklar arasında bir uyum vardır. Bu uyumu sağlayan ise logostur.

Herakleitos'un hayatı hakkında çok az bilgi vardır. Soylu bir aileden geldiği ve Efes'te kral-rahip olma hakkını kardeşine bıraktığı söylenir. Toplumdan uzaklaşarak Artemis Tapınağı'na çekilmiş ve burada yazdığı kitabını sunağın altına saklamıştır. Kitabının adı "Doğa Üzerine"dir ve günümüze sadece parçalar halinde ulaşmıştır.

Herakleitos felsefesi

Herakleitos'un düşünceleri Platon, Aristoteles, Stoacılar, Nihilistler, Varoluşçular, Alman İdealistleri gibi pek çok filozofu etkilemiştir. Nietzsche onun için "dünya her zaman gerçeğe muhtaçtır dolayısıyla Herakleitos'a muhtaçtır" demiştir.

Herakleitos felsefesi, doğadaki değişim olgusunu açıklamaya çalışan bir felsefedir. Herakleitos'a göre, her şey sürekli bir akış içindedir ve hiçbir şey kendisi gibi kalmaz. Herakleitos, evrenin ilk ilkesi olarak ateşi gösterir. Ateşin değişim ve dönüşümün simgesi olduğunu söyler. Herakleitos'un felsefesinin merkezinde logos kavramı vardır. Logos, evrendeki düzeni, uyumu ve akıl yasasını ifade eder. Logos, aynı zamanda insanın zihni ve bilinci anlamına da gelir. Herakleitos, insanların logosu anlamaları gerektiğini, ancak çoğunun bunu yapamadığını belirtir. Herakleitos'un felsefesi, değişim ve karşıtlık üzerine kurulu bir felsefedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı