Şark Meselesi nedir, ilk defa nerede kullanıldı? (Kısaca)

"Doğu Sorunu" olarak da adlandırılan Şark Meselesi nedir? Şark Meselesi ilk defa nerede kullanıldı? Bu yazımızda Şark Meselesi hakkında belli başlı bilgilere kısaca yer verdik.

Şark Meselesi nedir?

Şark Meselesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Avrupa devletleri arasında yaşanan siyasi rekabetin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir terimdir. Şark meselesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanma sürecinde yaşanan uluslararası krizler, savaşlar, antlaşmalar ve diplomasi oyunlarını kapsar.

Bu sorun, Avrupalı devletlerin Osmanlı topraklarını kendi aralarında paylaşma çabaları ve bu çabaların Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü tehdit etmesi üzerine ortaya çıkmıştır.

Şark Meselesi ilk defa nerede kullanıldı?

Şark Meselesi terimi, ilk defa 1815 yılında, Viyana Kongresi'nde Rus diplomatlar tarafından kullanılmıştır. Bu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak kaybetmesi ve gücünün zayıflaması, Avrupa devletleri arasında endişelere neden olmaya başlamıştı.

Şark meselesinin ortaya çıkışında, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri ve ekonomik gücünün zayıflaması, iç siyasi karışıklıklar ve Avrupa'nın yayılmacı politikaları gibi faktörler etkili olmuştur.

Şark meselesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesine kadar devam etmiş ve Birinci Dünya Savaşı'nın başlıca nedenlerinden biri olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı