Wilhelm Röntgen kimdir? Kısaca hayatı, buluşları

Nobel Ödüllü Wilhelm Röntgen, X ışınlarını bulmuş ve bilim tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Bu makalede "Wilhelm Röntgen kimdir?" sorusunu yanıtladık. Ayrıca, Wilhelm Röntgen'in buluşları hakkında kısaca bilgilere yer verdik.

Wilhelm Röntgen kimdir? 

Wilhelm Röntgen, 27 Mart 1845'te Almanya'nın Lennep kentinde doğdu. Fizik ve matematik alanlarına ilgi duyan Röntgen, Zürih Politeknik Üniversitesi'nde eğitim gördü. 1876'da Strazburg Üniversitesi'nde fizik profesörü oldu. 1888'de ise Würzburg Üniversitesi'ne geçti.

Röntgen, 8 Kasım 1895'te laboratuvarında katot ışınlarıyla deneyler yaparken, bir tesadüf sonucu X ışınlarını keşfetti. Bu yeni ışınları "X" olarak adlandırdı, çünkü bilinmeyen bir şeyi ifade etmek için kullanılan matematiksel bir semboldü. Röntgen, keşfini gizli tutmadı ve 28 Aralık 1895'te "Yeni Bir Işın Türü Üzerine" başlıklı makalesini yayınladı. Makalesinde, X ışınlarının özelliklerini, üretimini ve uygulamalarını anlattı. Ayrıca karısının elinin röntgen görüntüsünü de ekledi.

Röntgen'in keşfi, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Kısa bir süre içerisinde tıp, fizik, kimya ve diğer alanlarda kullanılmaya başlandı. Röntgen, X ışınlarının insan vücudunun iç yapısını görme imkanı sağladığı için özellikle tıp alanında büyük bir devrim yaptı. Röntgen, bu keşfiyle 1901 yılında ilk Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

Röntgen, hayatının geri kalanında da fizik alanında çalışmalarına devam etti ve çeşitli üniversitelerde ders verdi. Wilhelm Röntgen, 10 Şubat 1923'te Münih'te hayatını kaybetti. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı