NATO Hakkında Bilgi


NATO'nun açılımı "North Atlantic Treaty Organization", Türkçe karşılığı ise "Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü"dür.

NATO'nun kuruluşunda en önemli adım, 11 Haziran 1948'de ABD Senatosu'nda kabul edilen ve teklifin sahibi Arthur Vandenberg'in ismi ile anılan "Vandenberg Kararı"dır. Bu kararın hedefinde, 'uzun bir süredir Avrupa ile ittifaktan kaçınan ABD'nin bu politikasında değişiklik sağlamak' vardı. Bu kararın ardından 4 Haziran 1949'da 12 devletin katılımı ile Kuzey Atlantik Paktı (NATO) kuruldu. Türkiye, Yunanistan ile birlikte 1952 yılında NATO'ya üye oldu.

NATO'NUN KURULUŞ AMACI VE İŞLEYİŞİ
  • Sovyetler Birliği'ne karşı bir güvenlik kalkanı oluşturmak.
  • Üye ülkeler arasında savunma işbirliğini geliştirmek.

NATO'nun işleyişi, 5. madde de açıkça belirtilmektedir. Bu madde çerçevesinde, üye ülkelerden herhangi birine ya da birkaçına yapılacak saldırı, örgüte üye tüm ülkelere yönelik bir saldırı olarak kabul edilir.

NATO'nun en üst karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'dir. NATO'nun en yüksek askeri organı ise Askeri Komite'dir. NATO'nun Kara Komutanlığı İzmir'dedir.

NATO'NUN MERKEZİ NERESİDİR?

Nato'nun merkezi Brüksel'dir.

NATO'NUN ÜYE SAYISI KAÇTIR?

NATO'nun 29 üyesi vardır. Bu ülkeler şunlardır: ABD, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan, Karadağ. 

NATO'nun son üyesi 2017 yılında Karadağ olmuştur. 


Türkiye'nin NATO'ya Üyeliği

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı