Tarih Öncesi Çağlar nelerdir? Kısaca özellikleri



İnsanın varoluşundan yazının icadına kadar olan çağa Tarih Önce Çağlar denilmektedir. "Prehistorik" olarak da adlandırılan bu çağlara ilişkin herhangi bir yazılı kayıt ve belge bulunmamaktadır. Bu sebeple bu dönem hakkında elde edilen bilgiler kullanılan araç ve gereçlere dayanmaktadır. Yazının bulunmasıyla sona eren bu çağlar, dünyanın her bölgesinde aynı zamanda yaşanmamıştır. 

Tarih öncesi çağlar nelerdir?

Tarih Öncesi Çağlar, insanların kullandıkları araç ve gereçlere göre sınıflandırılmıştır. Buna göre Tarih Öncesi Çağlar, Taş Devri ve Maden Devri olmak üzere ikiye ayrılmıştır. 

1-) Taş Devri: Taş Devri, insanoğlunun ortaya çıkışından madenlerin kullanılmasına kadar geçen süreyi kapsar. Kendi arasında 3 bölüme ayrılmaktadır.
  • Eski Taş Devri-Kaba Taş Devri (Paleolitik Çağ): İnsanlık tarihinin en uzun dönemi olan bu çağda, ateş bulunmuş ve göçebe bir hayat tarzı egemen olmuştur. Buzul çağının yaşandığı bir devirdir. 
  • Orta Taş Devri-Yontma Taş Devri (Mezolitik Çağ): Buzul çağı sona ererek iklim koşulları daha elverişli hale gelmiş, ilk kez taş ve kemikten araç ve gereçler yapılmaya başlanmıştır. 
  • Yeni Taş Devri-Cilalı Taş Devri (Neolitik Çağ): İklim koşullarının iyileşmesiyle birlikte tarımsal faaliyetlere başlamıştır. Bunun sonucunda da yerleşik hayata geçilmiş ve ilk köyler kurulmuştur.
3-) Maden Devri: Madenin kullanılmasıyla başlar, yazının bulunmasıyla sona erer. Kendi arasında 3 bölüme ayrılmaktadır.
  • Bakır Devri: İlk kullanılan maden, hem kolay işlenmesi hem de doğada bol bulunması sebebiyle bakır olmuştur. Bakırla çeşitli araç ve gereçler yapılmıştır. 
  • Tunç Devri: Bakır ve kalayın karıştırılması sonucunda tunç elde edilmiştir. İlk şehir devletleri bu çağda ortaya çıkmıştır. 
  • Demir Devri: Demirin bulunup işlenmesiyle daha dayanıklı silah, araç ve gereçler yapılmıştır. Savaş teknolojisi ve deniz ulaşımında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. 

Yorumlar

  1. yeterli bilgi verilmiş çok işime yaradı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlatmak istediklerimi 1 cümlede özetlemişsin saol

      Sil
  2. Ya bnm demek istediğimi anlamadın ?

    YanıtlaSil
  3. kaç tane diye sormadım

    YanıtlaSil
  4. yorum yapanlar siz kaçıncı sınıfsınız

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı