Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı'nda Hangi Cephelerde Savaşmıştır?




Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nda 9 farklı cephede savaşmıştır. Bunlardan Kafkas ve Kanal Cepheleri taarruz diğerleri ise savunma cepheleridir. 

Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'nda savaştığı cepheler şunlardır;

1-) Kafkas Cephesi: Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin topraklarında açılan ilk cephedir. Ruslara karşı açılan Kafkas Cephesi, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda toprak kazanabildiği tek cephedir. Bu topraklar Kars, Ardahan ve Batum'dur. Rusya'da Bolşevik İhtilali çıkması üzerine yeni kurulan Sovyet Rusya yönetimi Brest-Litowsk Anlaşması ile savaştan çekilmiştir. 

2-) Kanal Cephesi: İngilizlere karşı açılmıştır. İngilizlerin birtakım Arap kabilelerini de yanına almasıyla Osmanlı ordusu geri çekilmek zorunda kalmıştır.

3-) Irak Cephesi: İngilizler tarafından petrol yataklarını korumak için açılmıştır. Halil Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kut'ül Amare'de büyük bir zafer kazandı. Ancak bu başarının devamı getirilemedi ve Irak'ın büyük bir bölümü kaybedildi.

4-) Çanakkale Cephesi: İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u ele geçirip Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak ve Rusya'ya yardım göndermek amacıyla açtığı bir cephedir. Osmanlı Devleti büyük bir zafer kazanmıştır. Bu zaferin sonucunda Rusya'ya yardım gidemedi ve Çarlık rejimi yıkılarak yerine Sovyet Rusya kuruldu. 

5-) Suriye-Filistin Cephesi: Bu cephede İngilizlere karşı mücadele edilmiştir. Osmanlı Devleti bu cephede yenildi. Kudüs ve Filistin İngilizlerin eline geçti.

6-) Hicaz-Yemen Cephesi: İngilizlere karşı savaşılan bu cephede de üstünlük sağlanamadı. Hicaz ve Yemen kaybedildi. 

7-)Galiçya, Makedonya ve Romanya Cepheleri: Osmanlı Devleti, sınırları dışında açılan bu cephelerde müttefiklerine yardım etmeyi amaçlamıştır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı