Nabizade Nazım kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği

Nabizade Nazım

Nabizade Nazım kimdir? Nabizade Nazım'ın eserleri nelerdir? Nabizade Nazım, hangi dönem sanatçısıdır? Nabizade Nazım, hangi edebi akımdan etkilenmiştir? İşte Nabizade Nazım hakkında kısaca bilgi...

Nabizade Nazım kimdir?

Tanzimat dönemi hikaye ve romancılarından olan Nabizade Nazım, 1862 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Sırasıyla Tophane Mahalle Mektebi, Fevziye Rüştiyesi, Beşiktaş Askeri Rüştiyesi, Kara Askeri Mühendis Okulu ve Kara Harp Okulu'nda eğitim gördü. Mezun olduktan sonra askeri okulda öğretmenlik yaptı. 

"Esaret" başlıklı ilk yazısı, 1880 yılında Vakit gazetesinde yayımlandı. 1890 yılında "Karabibik" adlı romanı yayımlandı. Bu eser, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilmektedir. Bir dönem Servet-i Fünun dergisinde yazıları yayımlandı. Nabizade Nazım, 6 Ağustos 1893 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Nabizade Nazım'ın edebi kişiliği

Nabizade Nazım, Türk edebiyatında Realizmin önde gelen temsilcilerindendir. Şiirin okuyucuya zevk verdiği gibi aynı zamanda ders vermesini de amaçlar. Ancak, şiirlerinden ziyade roman ve hikayeleriyle öne çıkar. Gerçekçi bir dünya görüşüne sahiptir. 

Edebiyatımızdaki ilk Türkçe köy romanını (Karabibik) kaleme almıştır. Ayrıca, "Zehra" adlı romanı da Türk edebiyatında psikolojik unsurlar barındıran ilk romandır. Şunu unutmamak gerekir ki, edebiyatımızda ilk psikolojik roman Mehmet Rauf'un kaleme aldığı "Eylül" adlı romandır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı